Kaldbrygget kaffe er hot

En kjølende kald kaffe kan gjøre underverker i sommervarmen. Umiddelbart tenker du kanskje på iskaffe, men det er kaldbrygget kaffe som er hottest nå!

En av grunnene til at kaldbrygget kaffe har blitt så populært, er at den har en naturlig søt smak. 

Trend fra USA

Kaldbrygget kaffe har vært en hit i USA i flere år allerede. Drikken er ikke like utbredt i Norge, men den begynner å få fotfeste også her. 

Verdt ventetiden

På Ali Kaffes nettsider kan vi lese at forskjellen mellom iskaffe og kaldbrygget kaffe ligger i bryggingen. Iskaffe brygges med varmt vann, før den kjøles ned. Som navnet tilsier, blir kaldbrygget kaffe derimot brygget med kaldt vann. Kaffen skal brygges i minst 12 timer, men resultatet er verdt ventetiden; en forfriskende og søt kaffe som ikke minst er oppkvikkende. På grunn av den lange bryggetiden må du bruke mer kaffe enn normalt, og drikken får dermed et høyt koffeininnhold.

Oppskriften nedenfor er et godt utgangspunkt for å lage kaldbrygget kaffe.

Slik kaldbrygger du kaffe

Til 1 liter ferdig kaffebrygg måler du opp 100 gram med grovmalt kaffe. Det er viktig at kaffen er grovmalt, men antall gram kan tilpasses smak og behag.

  • Ha kaffen i en passende beholder (f.eks. et norgesglass) og bland den ut med 1 liter kaldt vann.
  • Rør godt om.
  • Dekk til beholderen, og sett den på et kaldt sted; gjerne i kjøleskapet.
  • Kaffen skal stå i minst 12 timer, opptil 24 timer. Kaffen blir sterkere jo lenger den står.
  • Hell kaffen over på en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Et klede/kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil kan også brukes.
  • Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe. 
  • Kaffen blir som sagt naturlig søt, men du kan naturligvis gjøre den enda søtere ved å tilsette f.eks. melk og annen søtning.

Oppskriften er hentet fra Ali Kaffe