Hva drikker du til kakebordet?

Bugnende kakebord er noe vi forbinder med mai, konfirmasjon, bryllup og dåp. Langbord med tante Marits tradisjonelle fyrstekake, side om side med bløtkake og nøttekake, det blir ikke bedre! Ved kakebordet kan øldrikkere erfare nye smaksopplevelser, for her er det ennå mange smakskombinasjoner å teste.

La kakene bestemme

Man kan selvfølgelig argumentere med at man trenger kanskje ikke drikke til desserten, men dersom utvalget er der, både når det gjelder kaker og øl, er det mange smakskombinasjoner ølentusiaster kan benytte høytidene i mai til å teste ut. Når man blir lei talene og quizene, anbefaler jeg å danne et lite hjørne for øltesting – til kakene. Det er lov å ha smaksskjema på innerlomma!

Velg bockøl til kremkakene

La oss si at du står foran en buffet med de vanligste kakene. Hvilken strategi skal man velge? Bløtkake og marsipankake er så å si alltid på bordet og kan regnes som glade søskenbarn. Kremfyllet kan være med frukt, knuste valnøtter eller bringebær og til slike kaker er bockøl perfekt følge. Bockøl er har en brentsmak som kan minne litt om toner av kaffe, ølet er moderat bittert og har gjerne en karamelltone som passer godt til både krem og creme bruleé. Bockølet passer også godt til melke- og fløtebaserte oster som italienske La Tur eller luftige Brillat-Savarin. Temperaturen skal være som på en kald maidag: 8 til 12 grader, så denne kan oppbevares på verandaen til kjøleskapet er litt mindre overfylt.

Nøtter, saison og surøl

En annen kategori er kakene med nøttebunn. Også dette kan være ganske mektige saker og mens noen har gul smørkrem a la suksessterte, har andre varianter med fruktfromasj og gelelokk. Går du for den gule varianten, kan en fruktig saison uten for mye humle, med smakstoner av pepper og nellik, komplementere nøttene og samtidig gi litt lett motstand til smørkremen.

Velger man det fruktige kakealternativet, er ølvalget lett, her bare må man teste en fruktig surøl i kriek-tradisjon. Kriek er belgisk for kirsebær og denne øltypen er brygget som surøl, med røde bær som jordbær, bringebær eller den klassiske – med kirsebær. Man kan sammenligne dette ølet med champagne alt man vil, men i praksis er dette enda bedre! Ølet fungerer alene, som en aperitiff til festen, men også til fruktige kaker. Ølet er syrlig, lyst rosa på grunn bærene, og med en optimistisk kullsyre som får deg til å ville ha mer. Surøl i denne tradisjonen kan også passe til bærfromasjer, fruktige ostekaker eller gelekaker. De fleste kriek-øl brygges ved at kirsebærene tilsettes rett i gjæringskaret og dermed blir smaken av kirsebærstein med, en smak som kan minne om mandler. Dermed er det kanskje ikke så overraskende at kriek-øl passer godt til kransekake, der det syrlige ølet blir en motsetning til den søtlige mandel- og melisbaserte kransekaken.

Dersom kakebehovet ennå ikke tilfredsstilt, eller man for høflighets skyld må smake på Magdas konfektkake, brownien eller den klassiske sjokoladekaken, er en porter en soleklar følgesvenn til sjokoladebaserte desserter. Med kaffe- og karamelltoner, lite humle, men gjerne alkoholsterkt øl, er det mange som opplever porter og sjokolade som en uventet smakseksplosjon de gjerne skulle ha visst om tidligere.

De trønderske kakebordene

Selv vil jeg gjerne tro at disse lange kakebordene er noe særegent trøndersk, men det er selvfølgelig ikke sant, det samme fenomenet skjer samtidig over hele landet: Alle har bakt og tar med en kake til kaffeslabberaset. Jeg har vært i bryllup der det har vært flere kaker enn gjester! Nyt kakebordet litt ekstra i år ved å finne nye smaksopplevelser for sommeren.

Anbefalinger

Jeg har lenge hatt lyst til å anbefale øl fra Aja Bryggeri, et relativt nyoppstartet bryggeri med en helleristning som inspirasjon for logoen sin. Aja betyr kilde på samisk og de lener seg på historie og tradisjoner i alt de gjør. Test ut den silkemyke Aja Smud Porter med preg av sjokolade og mørk malt. Kanskje har du funnet din neste favoritt-porter til sjokoladedesserten og for terrassekosen under pledd i den kommende norske sommeren.

Nøgne Ø Kriek of Telemark 2017 er et surøl med smak av kirsebær og kirsebærstein. Det er brygget med både bygg- og hvetemalt og selvfølgelig kirsebær. Ølet passer alene eller til fruktige desserter.

Danske To Øl appellerer til våryrheten i oss med sin It’s Spring Time Damnit, en kakofoni av øl med ”vårsmak”, eller i alle fall ulike frukter, blomster og bær som sterke og dominerende smakstoner. Tropical Rumble gir deg øl med den kjente IPA-humlen Mosaic i kombinasjon med mango, fersken og pasjonsfrukt. Passer til de røde fruktkakene.

Saison er en belgisk øltype ethvert bryggeri med respekt for seg selv nærmest må brygge. Hvorfor ikke prøve en belgisk og en norsk? Lindheim Farmhouse Ale Saison har et fruktig preg og toner av krydder- og pepper og kan passe ekstra godt til en ostekake med sitrus på grunn av et lite sitruspreg i ølet.

ANNONSE