Glad i poteter? Spis brokkoli!

+
Stivelsesrike matvarer som poteter gir en rask blodsukkerøkning, som er forbundet med økt risiko for både overvekt og diabetes 2. Brokkoli reduserer økningen.

Hvorfor? Fordi brokkoli – grønnsaksverdenens Rolls Royce på sunnhet – gjør poteten sunnere!

Simon Ballance, forsker ved Nofima, har satt fokus på poteten gjennom en årrekke. Og han har spurt seg: Hva skal til for å gjøre poteten til et sunnere produkt? Svaret ble altså brokkoli!

Undersøkelse

I undersøkelsen som ble gjennomført, ble et antall friske, voksne personer servert fire ulike måltidsalternativer:

  • En porsjon potetmos med to porsjoner kokt brokkoli
  • En porsjon potetmos alene
  • En porsjon potetmos tilsatt kostfiber isolert fra brokkoli (tilsvarende fibermengden i to porsjoner brokkoli)
  • En porsjon potetmos tilsatt uløselig cellulose isolert fra tre (samme mengde som brokkolifibre)

Deretter ble blodsukkernivået målt: Hvert kvarter i den første timen etter måltidet, to ganger den neste timen, og så en avsluttende måling etter tre timer. Alle måltidsalternativene viste høyest blodsukker- og insulinverdier etter en halv time. Men – for potetmos- og brokkolimåltidet var økningen merkbart mindre.

– Merk at undersøkelsen gjelder kokte poteter; ikke friterte eller andre varianter, påpeker Simon Ballance overfor Smakmagasinet.no

Reduserer risikoen for overvekt og diabetes type 2

Hvorfor er denne virkningen viktig? Fordi stivelsesrike matvarer som poteter, ris, pasta og hvitt brød gir en rask blodsukkerøkning. Og rask blodsukkerstigning er forbundet med økt risiko for både overvekt og diabetes 2.

Det interessante er at verken erter, gulrøtter eller kinakål – eller salater laget av tomat, agurk og salatblader – gir særlig reduksjon av blodsukkerstigning. Heller ikke kostfibre alene – isolert fra brokkoli. Du må altså spise hele brokkolien – og helst to porsjoner for hver porsjon potet – for å få full effekt.

PS: Tidligere forsøk fra Sverige har vist at spinat kan ha tilsvarende effekt som brokkoli.

ANNONSE