Bareksten – norsk gin i verdensklasse
I et lagerlokale noen minutter fra Flesland flyplass ved Bergen, produseres en gin som har fått kjennere verden over til å bli fra seg av begeistring. Bareksten Botanical Gin er tildelt dobbelt gull i San Francisco World Spirits Competition, og får stadig nye tilhengere som tiltrekkes av den helt spesielle smaken – og ikke minst historien som ligger bak.
– Bareksten Botanical Gin er norsk storytelling, forklarer Stig Bareksten.
Flasken har et særegent design; den er helt svart, med et mønster som leder tankene til skogen.
– Menneskets urfrykt er frykten for den mørke skogen, der vi har skapninger som nøkken og huldra. I mørket spisses sansene våre. Jeg er fascinert av mørket og det abstrakte, forteller Bareksten.
– Jeg forsøker å formidle noe av den norske kulturarven, og du kan si at ginen speiler den norske folkesjela. Nordmenn er et innadvendt og mørkt folkeslag, så designet representerer mentaliteten vår. Men når vi får oss en dram – da skjer det noe! Som man sier: «Give light, and the darkness will disappear of itself.» Selve innholdet i flasken representerer lyset, og er lekent og annerledes.
Hør Bareksten fortelle om sin prisbelønte gin i denne videoen.
Spesielle ingredienser
– Du kan si jeg jobber med spritens DNA når jeg eksperimenterer frem nye produkter. Da jeg skulle finne frem til en helt spesiell og særegen gin som skilte seg ut, ville jeg først strippe den for alle eksotiske krydder, ikke minst for å gjøre den «norsk». Men halvveis i utviklingen slo jeg det fra meg og snudde helt. Når det gjelder ingredienser i Bareksten Botanical Gin, bryter jeg med læreboka; jeg bruker ingredienser som man tenker at det ikke er mulig å putte i sprit.
– Jeg sa den gang: «Jeg skal lage verdens beste gin». Jeg var sikker; det var tydelig at jeg hadde funnet riktig retning. F.eks. var munnfølelsen en annen enn hva jeg hadde kjent tidligere. Fordi jeg skjønte hvor bra denne ginen var, var jeg sikker på å bli premiert.
Villbær
– Dere må bli med på laboratoriet, sier Bareksten og viser vei gjennom det opprinnelige bioethanol-anlegget som nå er omgjort til et brennevinsdestilleri.
– Fremstillingen bygger jo på de samme prinsippene, forteller han på vei opp til det stedet han trives best – nemlig der han kan eksperimentere med nye, spennende sammensetninger og destillater.
Selv om Bareksten startet i Oss Craft Distillery i 2015, har han mer enn 25 års erfaring med brennevin, sist som destillatør hos Det Norske Brenneri i Grimstad, hvor han jobbet sammen med Ole Puntervold og Odd Johan Nelvik. Dette trekløveret sto bl.a. bak akevitten Arvesølvet.
– Bareksten Botanical Gin har fått sine spesielle egenskaper gjennom teknikken som er brukt – og de ulike ingrediensene. Produksjonen foregår langsomt. Vanligvis er det en dårlig business-strategi å bruke så lang tid, men skal du få frem en unik smak, så må du bruke den tiden det tar. Lukt på denne! Rosenrot! En spennende plante som jeg har vært fascinert av i mange år. Og villbær, selvfølgelig! De har en stor betydning for smaksopplevelsen. Bl.a. bruker jeg blåbær som har en dempet aroma og som mange nok ville sagt det er meningsløst å bruke. Men blåbær bidrar til volum – og den gode munnfølelsen.
Drahjelp
– Bareksten Botanical Gin har høstet mye heder og ære. Hva betyr dette for selskapet?
– For det første var det hyggelig at det var andre enn meg som syntes at dette var et dødsbra produkt, og selvfølgelig har det gitt mange muligheter. Nå er det jo en veldig interesse for gin generelt, og det bidrar jo også til å åpne noen dører. Og så håper jeg jo at den historien vi byr på, kan være et trekkplaster – ikke minst i det norske serveringsmarkedet. Men ting går jo ikke av seg selv. Vi må hele tiden være aktive og til stede for å fortelle om oss og våre produkter.
– Det eneste negative å si om suksessen, er at den kreative prosessen lider litt. Nå er det jo viktig å produsere nok for å møte etterspørselen, tilføyer Bareksten.
Nye prosjekter
Men helt tørke på den kreative biten er det ikke. Oss Craft Distillery og Stig Barkeksten har mye spennende på trappene.
– Allerede i mai neste år lanserer vi en robust rom under navnet «Still sailing», og i 2020 har vi planlagt lanseringen av en whisky – for å nevne noe av det vi jobber med. Samtidig er vi godt i gang med å tilgjengeliggjøre anlegget vårt for publikum. Det gir jo en fantastisk ramme for smakinger, eller som innslag i ulike typer events. Her ligger det mange muligheter, fastslår Bareksten og skjenker opp en prøve på sin prisbelønte gin.
– Kjenn på den aromaen! Du kjenner litt norsk natur i den!