Kunstig intelligens tester øl

+
I fremtiden vil intelligente sensorer bli benyttet til bl.a. testing av øl.

Smaksnyansene i Carlsberg-øl som produseres i fremtiden, skal bli vurdert av intelligente sensorer. Sensorene skal utvikles i et nytt forskningsprosjekt som har blitt støttet med et tosifret millionbeløp.

Prosjektet er et samarbeid mellom Carlsberg Laboratoriet og iNANO ved Aarhus Universitet. Også Institut for Kemiteknik ved Danmarks Tekniske Universitet deltar. Microsoft bidrar med løsninger på kunstig intelligens. Det er fodevarewatch.dk som melder om dette.

Øl til perfeksjon

Ved å bruke kjemiske sensorer blir det samlet inn data om hvordan øl smaker. På bakgrunn av dataene skal man kunne se om en ølgjær har potensial til å produsere en velsmakende øl.

Den kunstige intelligensen skal ikke erstatte mennesker, men har som fortrinn at den effektivt kan analysere mange gjærprøver. Det har ikke tidligere eksistert en rask og effektiv måte for å bedømme smaksnyanser i drikkevarer.

– Men det er avgjørende at vi kan dette, hvis laboratoriet fortsatt skal utvikle øl til perfeksjon, og være et mønstereksempel på ølbrygging i Danmark og i resten av verden, sier Jochen Förster, direktør og professor hos Carlsberg Laboratorium.

Det er allerede utviklet en prototype med sensorer som kan smake forskjell på fire forskjellige øl. Sensorene som er under utvikling, er imidlertid ikke begrenset til kun å smake på øl, og gir derfor mange muligheter.

 

ANNONSE