Sunn Mat for minsten

NorgesGruppen og ASKO Servering har i flere år jobbet med «Mat for minsten», som nå er klart for markedet, forteller Katie Knagenhjelm.

Mat for minsten er et abonnement på frukt og ferdiglagde lunsjretter for barnehager. Ideen bak konseptet er at det skal være enkelt og kostnadseffektivt for barnehagen å servere et variert og sunt kosthold. Et kjøleskap og en ovn for å varme opp maten er alt som trengs. Dermed kan de ansatte fokusere på det sosiale rundt måltidet. De smakfulle måltidene skal i tillegg inspirere til aktivitet og matglede. 

Barnehagen får én ukes forbruk av frukt og ferdige lunsjretter levert direkte. Ukesmenyene er ulike, og varierer etter sesong og passende aktiviteter gjennom hele året. Barna blir dermed kjent med en rekke nye smaker.

På leverandørsiden er BAMA, MatBørsen, Bakehuset og Sjømathuset samarbeidspartnere. Disse sørger for ferskt brød, fersk frukt, friskt grønt, fersk fisk og håndverksbaserte ferdigretter. 

Gode vaner etableres tidlig

Ifølge rammeplanen skal barnehagen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper knyttet til kosthold. NorgesGruppen er opptatt av å forbedre folkehelsen, og gode kostvaner i barnehagen bidrar også til god helse senere i livet. Måltidene i Mat for minsten er i tråd med myndighetenes anbefalinger, og dekker 3/5 av det daglige behovet for frukt og grønt. 

Mat som aktiviserer

Til høsten kommer det en ny rammeplan, og i den er det for første gang fokus på at barn skal inkluderes i matlagingen. Mat for minsten har ett måltid i uken som kommer med et forslag til en aktivitet, der det er lagt opp til at de deltar i tilberedingen av maten.

– Konseptet er så bra at det fortjener de store ressursene vi har lagt ned. Samtidig må vi være tålmodige, barnehager er en ny kundegruppe og et helt nytt marked for oss. Alle barnehager har et foreldreråd og et samarbeidsutvalg der foreldrene tas med i viktige beslutninger. Vi håper derfor at mange foreldre skal få øynene opp for Mat for minsten, sier Knagenhjelm.

I dag er det svært store variasjoner mellom barnehagene når det gjelder matservering. De fleste har et kostbeløp, men beløpet varierer. Mens noen barnehager har egen kokk, er det andre som må ta med matpakke hjemmefra. Et Mat for minsten-abonnement koster 375 kroner i måneden per barn.

Mat for minsten er fortsatt i startfasen. I dag er det ASKO ØST som eier og drifter prosjektet, og det er barnehager som sogner dit som i første omgang kan bli abonnenter. 

Fornøyde barnehager

Knagenhjelm forteller at pilotbarnehagene er svært fornøyd med ordningen. En av disse er Espira Brådalsfjellet barnehage i Gjerdrum kommune i Akershus. Jane Laache, styrer i barnehagen, synes det er gull verdt å få maten levert. 

– Ordningen frigjør tid, slik at de ansatte får mer tid til å være sammen med barna. Det er også veldig bra at alle barna får god og riktig kost gjennom hele uka. Selv om de kommer fra hjem med ulike matvaner blir det likt for alle, sier Laache. 

I en foreldreundersøkelse er det flere som trekker frem maten som noe av det de er mest fornøyd med ved Espira Brådalsfjellet barnehage: «Det er mye kreativ stimulering, og de får smake på mye forskjellig god mat.», skriver en forelder. 

Se matforminsten.no for mer informasjon. 

ANNONSE