– Kokkekonkurranser hever hele miljøer
Landslagskokk Grethe Waage Rafaelsen, som til daglig jobber som fagansvarlig for mat ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), mener kokkekonkurranser løfter hele fagmiljøet på arbeidsplassen. I år var sykehuskokken fra Skjervøy med på å hente hjem OL-bronse i kategorien Community Catering.
– Jeg skulle ønske jeg hadde oppdaget denne muligheten ti år tidligere, sier Grethe W. Rafaelsen og sikter til sitt liv som konkurransekokk. – Når vi kokker trener til nye konkurranser, får vi støtte fra alle rundt oss – fra sykehusledelsen til lærlingene som jobber sammen med oss på kjøkkenet. Dette har påvirket både kvaliteten på det vi leverer, arbeidsmiljøet vårt og ikke minst anseelsen til sykehuskjøkkenet – både internt og eksternt. UNN-kjøkkenet har ganske enkelt blitt et mer attraktivt sted å jobbe. Tidligere slet vi med å få tak i motiverte lærlinger. Nå har vi blitt et sted som lærlingene aktivt søker seg til.
Sølv og bronse
OL-bronsen til Community Catering-landslaget i februar er ikke det første edle metallet Grethe har vært med på å vinne. Under Community Catering-NM på SMAK 2020 vant hele laget fra UNN sølv!
– I 2018 ble vi kåret til Årets lærebedrift av Norske Kokkers Landsforening (NKL). Denne prisen gjorde noe med oss. Den ble en kraftig inspirasjon og motiverte oss til å bli en del av det nasjonale fagmiljøet. Vi ble oppfordret til å delta i NM, og i 2020 vant vi altså sølv. Det var utrolig gøy.
Miljøet på UNN hviler ikke på sine laurbær. Nå står nye konkurranser for tur.
– Denne uken kvalifiserte to av kokkene våre seg til NM i Community Catering i 2025. I tillegg skal to av lærlingene våre delta på ASKO Servering Tromsmesterskap for kokk- og servitørlærlinger!
Et gode for hele sykehuset
Erfaringene fra kokkekonkurranser er et gode for hele sykehuset. Både pasienter og ansatte nyter godt av at kokkene på UNN-kjøkkenet konkurrerer nasjonalt og internasjonalt.
– Vi må jo vedlikeholde og videreutvikle kompetansen, smiler Grethe.
– Serveringstilbudet vårt er delt mellom en kafé – der alle kan kjøpe seg mat – og selve pasientmaten til innlagte pasienter. Til begge prøver vi å bruke så mange lokale råvarer som mulig. I tillegg er det et virkelig stort poeng at maten både skal smake som – og i størst grad være – hjemmelaget. Måltidene er viktige virkemidler på et sykehus. Sykehusopphold kan være vanskelig for mange, og derfor er det ekstra viktig at maten blir et skikkelig høydepunkt.
At maten på UNN smaker godt, kan SMAKmagasinets reportere skrive under på. Vi ble traktert med både kjøtt, kylling og salater – som alt smakte aldeles utmerket. Til dessert ble det til og med servert en av UNNs egenkomponerte karamellboller, som smakte himmelsk.
– Vi har eget bakeri, med egen konditor og bakerlærling. Dette er et unikt tilbud her på UNN, som vi vet at gleder mange i sykehusets hverdag.
– Vi vil bli flere!
Grethe Waage Rafaelsen ble med på landslaget i 2021 og forteller om god støtte fra arbeidsgiveren UNN – som ser en klar gevinst i å ha noen av de ypperste fra kokke-Norge som medarbeidere på eget sykehuskjøkken.
– Det har vært en fantastisk reise å få være leder i denne sammenhengen. Konkurranseaspektet har gitt oss mye på mange områder. Vi har ikke utfordringer med rekruttering sammenlignet med resten av bransjen. Kvaliteten er betraktelig hevet, og det arbeides aktivt hele tiden for å forbedre den ytterligere. Arbeidsglede og stolthet over yrket preger hverdagen og smitter over på andre yrkesgrupper. Til tross for et medisinsk dominert arbeidssted har vi blitt en svært synlig aktør. Deltakelse i konkurranser og andre arrangementer som utfordrer oss, er svært positivt for hele arbeidsmiljøet. Det samler oss og styrker vår posisjon, sier Kåre Walin Huglen, som er seksjonsleder for matforsyning ved sykehuset.
Grethe mener at flere sykehus bør hive seg på.
– Vi vet at det finnes mange dyktige kokker på sykehus rundt om i landet, men vi savner dem i konkurransemiljøet. Vi tror at institusjonskjøkkenet trenger denne ekstra dimensjonen, som både gjør jobben mer gøy, fagmiljøet enda sterkere, inspirasjonsfaktoren høyere og gjestene stadig blidere.
PS: Du kan følge kokkene på UNN på Instagram-kontoen @sykehuskokkene.