Slik kan drikkemenyen utvides med kalde kaffedrikker

Kalde kaffedrikker har fått en økt popularitet de siste årene. Det er heller ikke slik at kald kaffe kun er reservert for sommerhalvåret – undersøkelser viser at det er populært året rundt. For mange serveringssteder gir derfor kalde kaffedrikker en fin mulighet til å utvide drikkemenyen og gjøre den mer variert.

Det finnes et hav av muligheter når det kommer til kalde kaffedrikker, inkludert kaldbrygget kaffe, konsentrater og kaffecocktails. Et av salgspunktene til kalde kaffedrikker er at forbrukere oppfatter dem som sunnere alternativer til andre kalde drikker – slik som brus, juice og limonade. Men når man setter disse drikkene på menyen, er det selvsagt viktig at de også er lønnsomme. 

Kvalitet er avgjørende

Det viktigste et serveringssted kan gjøre når det kommer til å lage kalde kaffedrikker, er at de må ha en konsekvent høy kvalitet. Dette innebærer blant annet å måle ingrediensene nøye – på samme måte som man gjør med cocktails. Kaffen må også tilberedes på riktig måte. Avhengig av hva slags kaffetype man velger og hvordan man tilbereder den, er det nemlig store variasjoner i smaksprofil.

Å tilby en rekke siruper og smakstilsetninger – for eksempel fra Monin – kan være en effektiv og lønnsom måte å tilby et bredt utvalg av kalde kaffedrikker. Dette gjelder spesielt med tanke på det økende antallet forbrukere som ønsker å kunne tilpasse kaffedrikkene sine.

Det er imidlertid viktig at man vet hvilke siruper og smakstilsetninger som fungerer med de ulike kaffetypene. For eksempel fungerer siruper med mer delikate smaker, slik som florale siruper, best med lysbrent kaffe. Siruper med kraftige smaker, slik som sjokolade eller karamell, fungerer derimot bedre med mørkere brent kaffe. Det er derfor viktig at kaffedrikkene utvikles og lages av dyktige fagfolk som har kunnskap om kaffefaget.

Noen utgangspunkter

Brenningsgrad

 • Mellombrent og mørkbrent kaffe er gjerne kraftigere, og har mer balanserte smaksprofiler. Dette gjør at de egner seg godt til kaffedrikker med melk.
 • Lysbrente kaffetyper er gjerne mildere og syrligere, ofte med en fruktig eller floral smaksprofil. De egner seg derfor bedre til kaffedrikker uten melk.

Opprinnelse

 • Kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika har ofte mer «tradisjonelle» smaksprofiler.
 • Kaffe fra Afrika er gjerne fruktige og florale.
 • Kaffe fra Asia er ofte fyldigere enn annen kaffe, med jordlige smaksnoter som ofte har innslag av krydder og urter.

Populære smakstilsetninger året rundt

 • Sjokolade
 • Karamell
 • Vanilje
 • Kanel
 • Hasselnøtt

Populære sesongbaserte smakstilsetninger

 • Pumpkin spice
 • Pepperkake
 • Peppermynte