Gourmet i vill natur

Det sto en gang et nedlagt samvirkelag i Skåbu. Bygget står fremdeles, men nå byr det på ultrastilig overnatting og kjøkken i særklasse. Velkommen til Skåbu fjellhotell.

– Det så ut som et skikkelig revehi da vi tok over, humrer Jannicke Haug Doksæter, som driver Skåbu fjellhotell sammen med sambo Henrik Sverdrup Beston. – Vi vurderte en «bed & breakfast»-variant, men fant fort ut at vi ville gjøre mer ut av mulighetene som lå her. Alt måtte uansett totalrenoveres, så da føltes det mer riktig å lage noe særegent og nytt.

Innlandet

Skåbu – fra norrønt Skaðabu – er ei bygd som ligger 870 meter over havet, i Nord-Fron i Innlandet. Sitat slutt fra Wikipedia. Det var her at Bærums-familien Haug i 2008 kjøpte en gammel fjellgard. En gård med skikkelig norsk historie fra 1500- til 1700-tall, med et tyvetalls hus på tunet. Her skulle det bli tradisjonell gardsdrift og villsaudrift. Og slik ble det.

Skåbu sjarmerte, og familien kjøpte likegodt det nedlagte S-laget også, sju år etter. Som altså ble bygget på nytt – innvendig – og omskapt til «boutiqe hotel». Datter Jannicke og sambo Henrik overtok driften for fullt i 2020, midt i en pandemi.

– Det var litt skummelt. Ingen tvil om det. Men vi hadde investert så mye at vi ikke kunne annet enn å stå på videre.

Dobbeltrom og leiligheter

Interiøret på Skåbu fjellhotell er en eklektisk miks av aner fra opprinnelse, mikset med moderne interiørdesign, mikset med uvant og spennende materialbruk. Som for eksempel at baren er laget av den bedre halvdelen av en stokkebåt, at dørene er satt sammen av gamle låvedeler, eller at veggen i peisestua er en mosaikk av kubbebiter fra Skåbu Tradisjonsbygg. Alle rommene er møblert med gjenbruk fra hovedstadens Royal Christiania.

– Regenerativt er stikkordet, forteller Henrik Sverdrup Beston, som – fordi han også er håndverker – har gjort mye av byggejobben selv.

Regenerativt

Regenerativitet – kunsten å ikke bruke mer enn det man kan erstatte – er en rød tråd i filosofien bak fjellhotellet på Skåbu.

– Natur og matfilosofi er de bærende elementene for det vi driver med. Slik vi ser det, betinger disse to elementene total fokus på gjenbruk og bærekraft. Gjenbruk – som i måten vi har bygget selve hotellet på, og bærekraft – som i måten vi lager maten vår på. Råvarene skal i størst mulig grad være kortreiste, og aller helst egenproduserte. Vi jakter vår egen elg, og vi har vårt eget griseoppdrett. Ei heller har vi matsvinn. Alle rester finner et eller annen bruksområde et eller annet  sted i driften.

At kjøkkensjefen Lukasz B. Socha er gourmetkokk av internasjonalt format er jo heller ingen ulempe når man skal markere seg på det kulinariske kartet.

Vill natur og urhistorie

En av de mange faktorene som drar utenlandske turister til Norge, er ubegrenset stillhet i uberørt natur. Begge deler er det flust av i områdene rundt Skåbu. Derfor er villmarksturer – gjerne lange og krevende – med kyndig guide en sikker vinner blant gjestene på fjellhotellet. Og ikke bare er naturen vill; kulturhistorien her er eldgammel. Det er funnet hellemalerier ved Espedalsvatnet som er tusener av år gamle, og jakttradisjonen i området er enda eldre. Man møter med andre ord et vaskeekte stykke Norge.

– Vi har noe særskilt å by på: noe som drar utenlandske gjester hit. Men vi skal like mye være et lokalt sted for Skåbu. Vi har blitt tatt imot med åpne armer, og den samme gjestfriheten skal naboene våre oppleve hos oss!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.