Melken er holdbar mye lenger enn du tror

+
Melk som har passert holdbarhetsdatoen er fin å bruke i grøt, bakverk eller i grove vafler.

Dersom man handler inn litt for mye melk denne adventstiden er det ingen grunn til å helle den ut selv om holdbarhetsdatoen er passert. Nesten alle meieriprodukter er merket med «Best før»-dato, det betyr at de kan være like gode etter.

Bruk sansene, og se, lukt og smak på meieriproduktet før du avgjør om det må kastes. Best før betyr nemlig ofte «holdbar mye lenger enn du tror».

Nordmenn har fått med seg datobudskap

Alt fokuset på å unngå matsvinn ser ut til å ha en god effekt på innstillingen til datostempling av melk. I september i år gjennomførte Norstat en landsrepresentativ undersøkelse på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) der norske forbrukere ble spurt om deres synspunkter rundt det å drikke melk etter påstemplet dato.

Hele 87 % svarte at de drikker melk etter datostemplingen, og mange lukter og smaker for å kjenne om den fortsatt er like god.
– Det er en veldig god nyhet at så mange nordmenn har fått med seg budskapet om ikke å kaste melk før de har vurdert om den fortsatt er god. I de fleste tilfeller er melken holdbar lenge etter datostemplingen hvis at den er håndtert riktig. Klarer hver og en av oss å redusere mer av eget matsvinn, er mye gjort, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Selv om folk flest kjenner til at melken holder lenger enn datoen skulle tilsi, er det fortsatt 13 % av oss som ikke rører melken etter at datoen er passert. Dette utgjør nesten 500 000 nordmenn.
– Har man datoredsel og heller ut melken uten å bruke sansene, er det stor sannsynlighet for at man kaster mat som fortsatt er god. All mat har en verdi, og det er bra både for kloden og for lommeboken å redusere matsvinn. Dersom man ikke ønsker å drikke melk som har passert holdbarhetsdatoen er det fint å bruke den i for eksempel grove vafler, pannekaker eller grøt, sier Glemminge Arnesen.

Melken like god 41 dager etter «best før»-dato

I 2016 gjennomførte Melk.no et eksperiment for å teste hvor lenge melken i praksis var holdbar etter datostemplingen. I et forsøk ble lettmelk fra tre ulike leverandører kjøpt inn, oppbevart i et kjølerom med 2°C og smakt og luktet på daglig. Også melkens pH-verdi ble målt jevnlig. Den siste dagen den ble smakt på var 41 dager etter at melken hadde gått ut på dato.
– Utrolig nok var melken helt fin og drikkbar over en måned etter datostemplingen. Hvis man behandler melken riktig og holder den jevnt kald, holder den ofte lenger enn man tror, sier Glemminge Arnesen.

Fakta om melk og holdbarhet

Hvordan oppbevare melken riktig?
Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C, og den bør heller ikke være ute av kjøleskapet over lengre tid.

Hva kan du bruke melk som er over «best før»-datoen til?
Dersom du ikke ønsker å drikke melk som har passert datoen, kan den brukes i grøt, bakverk eller for eksempel i grove vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den er fortatt veldig fin å bruke til bakst.

«Best før» er ikke det samme som «Siste forbruksdag»
Husk at det er forskjell på «best før» og «siste forbruksdato». Sistnevnte brukes for eksempel på lett bedervelige fiske- og kjøttprodukter, og betyr at produktet ikke skal spises etter den angitte datoen. Nesten alle meieriprodukter er merket med en «best før»-dato. Det betyr at produsenten garanterer for kvaliteten på produktet frem til denne datoen, og at melken kan være helt fin etter denne datoen forutsatt at den er oppbevart kjølig, samt ser, lukter og smaker normalt.

ANNONSE