Lag verdens enkleste 17. mai-dessert

Iskrem er godt alene, men sammen med kaffe smaker det om mulig enda bedre. Kombinasjonen kan spises og drikkes i mange former og varianter. En utmerket måte å forene kaffe og iskrem på er å bruke kaffen som en slags saus.

En kjent variant av denne kombinasjonen kalles for affogato, som er en utrolig lettvint dessert – faktisk blir den omtalt som verdens enkleste dessert.

At affogato smaker himmelsk i all sin enkelhet, vitner om hvor utsøkt kombinasjonen kaffe og iskrem er. Affogato betyr «druknet» på italiensk – formålet er nemlig å drukne iskremen i kaffe.

Ettersom desserten er italiensk, er det selvfølgelig espresso som egentlig gjelder. Har du ikke tilgang på espresso, kan du bruke vanlig kaffe, altså. Bare pass på at kaffesmaken ikke drukner!

Slik lager du affogato

Du trenger

 • vaniljeiskrem
  • Det er ingenting i veien for å eksperimentere med andre smaker. 
 • varm, ferskbrygget kaffe
  • I Italia er det espresso som brukes, men en mørkbrent variant passer også utmerket. Kaffen bør i hvert fall være ganske sterk.
 • eventuelt litt krønsj
  • I form av for eksempel revet sjokolade, ristede nøtter eller kjeks; gjerne en italiensk variant som amaretti eller biscotti.

Slik gjør du det

 1. Legg så mange iskremkuler som du har lyst på, i et glass eller i en skål.
 2. Deretter heller du over kaffen.
 3. Hvis du vil gjøre en god dessert enda bedre, kan du tilføre litt krønsj.
 4. Nytes umiddelbart!

Denne artikkelen er lånt fra Kaffegeek.no. Der finner du et helt univers med kaffestoff.