Gjør menyen komplett med et utvalg av øl uten alkohol

Det kommer stadig nye varianter av øl uten alkohol på markedet, og for serveringssteder betyr det at det åpner seg helt nye og spennende muligheter.

I 2019 ble det solgt mer enn 10 millioner liter øl uten alkohol i Norge, og kategorien har hatt en solid vekst over flere år.

– Det er flere gode grunner til at folk velger øl uten alkohol. Mange har økt fokus på helse, og den nye generasjonen ser ut til å sette pris på et større utvalg av alkoholfrie alternativer som i tillegg smaker ordentlig godt, sier Henrik Lund, markedssjef i Ringnes.

Økt utvalg

Parallelt med den eksplosive interessen for ulike øltyper har Ringnes utvidet sitt utvalg av alkoholfrie alternativer, og bredden innen kategorien er snart tilsvarende alternativene man kan velge mellom for øl med alkohol.

Munkholm er fremdeles markedsleder med sine seks varianter – original, bayer, weiss, fatøl, juleøl og fruktig IPA. Men Ringnes sine premiumøl uten alkohol vokser også i popularitet.

Behov for mer synliggjøring

Selv om øl uten alkohol blir mer og mer populært, er det hovedsakelig dagligvare som driver salget. Serveringsbransjen kan oppnå mye gjennom økt synlighet for alkoholfrie premiumprodukter, mener Henrik Lund.

– Øl uten alkohol er sjelden i valgsettet hos gjesten, som derfor ofte velger mindre interessante alternativer som springvann eller brus. Vi ser at stadig flere av våre kunder tar den alkoholfrie veksten på alvor og setter av en egen del i drikkemenyen. Noen gjør også alkoholfrie alternativer godt synlige i skap og på menytavler, sier Lund.

Han håper enda flere vil ta slike grep.

Perfekt match med lunsj og middag

– Alle som er glade i mat og drikke setter pris på å kunne fylle glasset med det som passer best til retten på tallerkenen. Tradisjonelt har ikke utvalget vært like spennende når man av ulike grunner velger alkoholfritt, men nå har noe skjedd, forteller Hans Ingi Tryggvason, ølekspert og daglig leder ved Ringnes Brygghus.

– Øl uten alkohol er ikke bare godt, det er også en perfekt match til både lunsj og middag. God mat og godt drikke hører sammen, og derfor bør ikke de alkoholfrie alternativene stå tilbake for «vanlig» øl, sier Tryggvason.

Munkholm Fruktig IPA er for eksempel godt til litt spicy retter, mens lysere kjøtt og fisk passer godt med et hveteøl uten alkohol eller en Munkholm Original.

– Med det utvalget som finnes innen øl uten alkohol i dag, er det ingen grunn til å ikke tilby gjestene sine et smakfullt øl til maten – uansett tid og anledning, avslutter Tryggvason.

ANNONSE