Suksess for veganpizza

«Folkets grillet Oumph!», en pizza laget av kun plantebaserte ingredienser, har på kort tid blitt veldig populær. Målgruppen begrenser seg imidlertid ikke til veganere og vegetarianere; målet har vært å lage en frossenpizza som er så god at den blir valgt av både veganere, kjøttspisere og fleksitarianere.

Nordmenn er veldig glad i pizza, og mange vil velge noe annet enn kjøttpizza, dersom de får muligheten til det. For at pizzaen skal klare å nå ut til en så stor målgruppe, må den smake veldig godt. Både bunnen og fyllet må være så bra som mulig, sier Elisabeth Samuelsson fra Food for Progress.

Overveldende respons

Pizzaen, som er den første kommersielle veganpizzaen, er et samarbeid mellom Oumph!/Food for Progress, NorgesGruppen og UNIL ved Folkets favoritt. De foreløpige salgstallene tyder på at Oumph! har laget en frossenpizza av høy kvalitet som appellerer til mange.

Under en smakstest av den nye pizzaen blir det kommentert at ingen er mer entusiastiske enn veganere. Og veganerne som er til stede, kan fortelle at det i veganmiljøet har vært knyttet stor spenning til lanseringen av frossenpizzaen.

– Det virker som om pizzaen har falt i smak. Her snakker vi både kjøp og gjenkjøp. Vi skjønner at pizzaen dekker et stort behov i markedet, sier Samuelsson.

Dette blir bekreftet av veganerne rundt bordet. En av dem forteller at selv kjøttspisende venner har blitt forbauset over hvor god pizzaen er.

Oumph! - mer enn pizza

Pizzaen er toppet med Oumph!, et soyaprodukt som i smak og konsistens kan minne om kjøtt. Produsenten er imidlertid opptatt av at Oumph! står støtt på egne ben, og at det ikke først og fremst er et erstatningsprodukt. I Oumph-serien er det en rekke forskjellige produkter; noen er naturelle mens andre er krydret. På Folkets grillet Oumph! finner vi Oumph! med en fyldig grillsmak.

Vellykket «ost»

Oumph!-toppingen er supplert med rødløk, grillet gul paprika og tomatsaus. Mange ikke-veganere kan sette pris på en pizza uten kjøtt, men hva med osten, som jo er essensiell på en pizza? Jo da, Folkets grillet Oumph! har en ostelignende topping med gode smelteegenskaper fra Violife.

Marte Bjerke er aktiv i det norske veganmiljøet, og står bak podkasten «Veganpodden». Bjerke har vært veganer i over to år, og forteller at hun også har laget pizza med ost fra Violife.

– Men resultatet ble langt fra like vellykket som Oumph!-pizzaen. Dette har de fått til veldig bra!

Pizzaen er for øvrig produsert på tradisjonelt italiensk vis, og bunnen er den samme som man vil finne hos andre italienske pizzavarianter.

Stor interesse i serveringsmarkedet

– Det er hyggelig å registrere en stor interesse for Oumph! i serveringsmarkedet, sier country manager Odd Strand.

Et bevis på interessen er kåringen av Oumph! som Årets produkt under NorgesGruppen og ASKO Serverings Kunde- og leverandørdager i januar.

– Noen tenker kanskje at Oumph! er dyrt, men som erstatning for kjøtt koster det ikke noe mer. Det kommer til å skje mye fremover, og serveringssteder bør kjenne sin besøkelsestid når det gjelder Oumph! som et vegansk tilbud, sier Strand.

– I Sverige har O’learys en hel Oumph!-meny, og stadig flere velger å sette Oumph! på menyen. Man har alle muligheter med Oumph!, kommenterer Elisabeth Samuelsson.

Hun legger til at Oumph! egner seg for både kantiner og restauranter, ikke
minst for dem som spesialiserer seg på street food og indisk. Her finner du Oumph!-pizzaen hos ASKO Servering.

ASKO ØST har tidligere arrangert workshop med Oumph! som tema, på bakgrunn av den økende etterspørselen etter denne typen produkter i serveringsmarkedet.

ANNONSE