Disse oppskriftene googlet vi i 2023

Når et nytt år begynner, er det alltid spennende å se på hvilke Google-trender som preget det gamle året. Hva har vi vært opptatt av? Hva har vi googlet? Og ikke minst – hvilke matoppskrifter har vi vært på utkikk etter?

Vi har undersøkt Søkeåret 2023 på Google, og har tatt en titt på hvilke matoppskrifter som toppet listene i fjor – både i Norge og globalt.

Norske matoppskrifter

I 2023 er det tydelig at vi nordmenn var opptatt av gelé – nærmere bestemt eplegelé og solbærgelé. Disse oppskriftene stakk av med første- og andreplass, og det var spesielt Møre- og Romsdal som viste interesse for dem.

Den tredje oppskriften vi ofte søkte etter, var agurksalat. Trøndelag og Telemark viste sterkest interesse for denne oppskriften, men til forskjell fra geléene, ble agurksalat søkt etter i hele landet.

På fjerdeplass finner vi kalvedans, og også Trøndelag er den regionen som oftest søkte etter denne oppskriften. Likevel var nordmenn over hele landet interessert i å finne ut hvordan man lager denne råmelkspuddingen. Kalvedans er en tradisjonell og kremet dessert som lages på råmelk – den første melken etter at kua har kalvet. Den har et så høyt proteininnhold at den stivner som en pudding når den varmes opp.

På femteplass skal vi igjen tilbake til epler, men denne gangen i form av saft. Det var Oppdal som viste størst interesse for eplesaft, men også resten av Sør-Norge ønsket å vite hvordan man lager det.

Topp 10 matoppskrifter i Norge

 1. Eplegelé
 2. Solbærgelé
 3. Agurksalat
 4. Kalvedans
 5. Eplesaft
 6. Bruschetta
 7. Blomkålsuppe
 8. Vannbakkels
 9. Jødekaker
 10. Lammestek

Globale matoppskrifter

Globalt så søketrendene ganske så annerledes ut. På førsteplass finner vi bibimbap, en koreansk matrett som bokstavelig talt betyr «mikset ris». Bibimbap kan minne om pytt-i-panne, hvor ris toppes med sesongens grønnsaker og chilipuré. India og Singapore viste størst interesse for denne retten, men den var også populær mange andre steder i verden – slik som i Australia, Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika.

På andreplass globalt finner vi espeto. Dette er en rett fra Sør-Spania som består av småfisk, tradisjonelt sardiner, som grilles på spyd. Mens brasilianerne søkte hyppigst etter denne retten, var den også populær i både Spania og Portugal.

Tredjeplassen ble kapret av papeda. Dette er en type sitrusfrukt, innimellom også kalt kefirlime, som vokser i Sørøst-Asia. Den er saktevoksende, og smaken beskrives som bitter og mindre velsmakende. Den har derfor begrenset kommersiell bruk, og det var kun Indonesia som søkte etter denne frukten.

På fjerdeplass har vi skrapet bagel, og det var primært Island og USA som var interessert i denne retten. Dette er rett og slett når man skraper ut innmaten til en bagel.

Femteplassen kapres av pasta e fagioli, en tradisjonell italiensk suppe med pasta og bønner. Ikke overraskende var det også italienerne som primært søkte etter denne oppskriften. 

Topp 10 matoppskrifter globalt

 1. Bibimbap
 2. Espeto
 3. Papeda
 4. Skrapet bagel (‘scooped bagel’)
 5. Pasta e fagioli
 6. Kroningsquiche (‘coronation quiche’)
 7. Tacacá
 8. Svart kake
 9. Ashure
 10. Lodde
ANNONSE