Skje med støt av salt

Den japanske næringsmiddelgiganten Kirin har nettopp lansert en «elektrisk saltskje» som ved hjelp av elektrisitet skal øke salt- og umamismaken på mat med lavt natriuminnhold.

Japanere er glad i salt mat. Såpass glad at de spiser dobbelt så mye salt som det anbefalte daglige inntaket på fem gram. Det solide saltinntaket er et kjempe-helseproblem, mener landets helsedepartement.

Så hva skal man gjøre? Kanskje strøm kan møte utfordringen? Det tror i hvert fall næringsmiddelgiganten Kirin. Tidligere har de eksperimentert med strømførende spisepinner. Nå har de lansert en strømførende skje. Hvorfor? spør du kanskje. Jo, fordi når den – svake, får vi håpe – strømføringen fra skjeen kommer i kontakt med tungen, vil strømmen trekke med seg natrium til tungens sanseorganer. Dette vil i sin tur skape et inntrykk av at det man putter i munnen er saltere og smaker kraftigere enn det det faktisk er og gjør.

Savnet etter velsmakende ramen og suppe

Men hvorfor akkurat skje? Hvorfor ikke kniv eller gaffel? Fordi Kirin – med sedvanlig japansk grundighet – fikk utført en studie blant 120 kvinner og menn i alderen 30 til  69. Alle de 120 jobbet aktivt med å redusere saltbruken i eget kosthold. Som naturlig nok hadde ledet til et noe tammere smaksbilde i forsøkspersonenes daglige måltider. Altså måltider uten den nødvendige «snert» som japanere synes å like. På spørsmål om i hvilke retter savnet var størst etter kraftigere smak, kom ramen på førsteplass, og misosuppe på andre.

Som vi alle vet, spises ramen med en miks av slurping og spisepinner. Derfor var nettopp spisepinnene først ut. Men til misosuppe trenger man skje, og den kommer altså nå.

Fire nivåer

Kirins nye spiseverktøy bruker et tre-volts batteri til å levere strøm til tungens ulike smakssanser, og man kan velge mellom fire ulike styrker på de elektriske signalene.
I første omgang ble kun 200 «elektriske saltskjeer» lagt ut for salg i egen nettbutikk, men Kirin lover å sende produktet ut til flere forhandlere i løpet av sommeren.  

NB: Mennesker med pacemaker bør ifølge Kirin unngå bruk av det nye produktet … 

ANNONSE