Reinkjøtt på menyen under Bocuse d’Or Europe 2024

Reinkjøttet og den samiske kulturen skal hylles under den prestisjefylte kvalifiseringen til kokkekonkurransen Bocuse d’Or Europe 2024, der reinkjøtt er valgt som obligatorisk råvare.

Det blir en gastronomisk fest når Europas fremste og mest talentfulle kokker skal konkurrere om å lage en uforglemmelig smaksopplevelse med reinkjøtt i Trondheim Spektrum 19. - 20. mars. Dette er en kvalifiseringskonkurranse for den internasjonale finalen i Bocuse d’Or. De ti beste kandidatene i kvalifiseringskonkurransen i Trondheim går videre til verdensfinalen i Lyon i 2025. 
– Reinkjøtt er en av de mest spennende råvarene Norge har å by på, og det er en ære for reindriftsnæringen at reinkjøtt for første gang skal være en av hovedattraksjonene i den prestisjefylte konkurransen, sier John Anders Lifjell som er leder i Markedsutvalget for reinkjøtt.  

Tradisjon og kultur  

Reinkjøtt er et av symbolene på Norges naturrikdom, og et produkt som reflekterer samisk kultur, tradisjon og identitet. Reinkjøttets unike og milde viltsmak er et direkte resultat av reinsdyrenes frie liv i den norske villmarken, hvor de beiter på en sammensetning av lav, urter og lyng.
– Jeg er stolt over valget av reinkjøtt som hovedråvare i Bocuse d’Or Europe 2024. Reindriften er unik, og er en sentral bærer av samisk kultur. Reinkjøttet er noe av det mest smakfulle og sunneste kjøttet vi har. Dette vil bidra til å løfte reinkjøtt både nasjonalt og internasjonalt. Jeg ser frem til en spennende konkurranse og ønsker alle deltakere lykke til, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.  

En hyllest til Sápmi  

Reindriften har en historisk betydning for samene, som gjennom generasjoner har hatt og fortsatt har eksklusive rettigheter til å utøve næringen i Norge. Denne nomadiske og pastorale næringen er unik både nasjonalt og internasjonalt og spiller en sentral rolle i bevaringen av den samiske kulturen og språket. Konkurransen blir dermed ikke bare en feiring av gastronomi, men også en hyllest til en kultur som fortsatt blomstrer i dagens moderne verden.
– Jeg gleder meg til å se hvordan deltakerne vil utforske og bruke det eksotiske og unike reinkjøttet. Det som virkelig fascinerer meg, er tanken på hvordan hver enkelt deltaker vil integrere sin egen kulturelle arv og perspektiv i denne utfordringen. Dette er ikke bare en konkurranse, det er også en feiring av kreativitet, mangfold og kulinarisk innovasjon, sier Lifjell. 

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.