Kaoskjøkkenet kommer

Nei, vi snakker ikke kjøkkenkaos blottet for mise en place. Vi snakker kulinarisk kulturmix «to-the-max». Og det smaker digg.

Det handler om humørfylte, smakfulle, og uventede komboer, til dømes mellom tradisjonsretter og mer popkulturell mat. Ett slikt døme er «Philly Masala Amul Cheese steak», frembragt på kjøkkenet til Hopewell Brewing Company, i 2760 N Milwaukee Avenue i Chicago. Hybriden av amerikansk hurtigmat og indisk tradisjon har slått an med et brak.

Eller hva med en «bastardized Neapolitan» fra Rachael Jennings? Rachael er en anerkjent kokk med base på sin Boogy & Peel-restaurant på ikke ukjente Dupont Circle i Washington DC.

Bastardized

Rachael Jennings har både kokke-og sjefserfaring fra blant annet Rose's Luxury – et etablissement som er en egen artikkel verdig – og et bankende hjerte for pizza. Og pizzaene på Boogy & Peel begynner tradisjonelt nok, med skikkelig pizzabunn som har gjæret og hevet seg i to døgn før den hives inn i en bransjefavoritt av en Marra Forni. Og for den kulinarisk nervøse KAN man bestille en klassisk Margherita bugnende av sesongriktig grønt. Men ønsker man kaos, så titter man under menyfliken «super gluttonous and indulgent». Her finnes blant annet få en pizzatopping som ligner mistenkelig på Big Mac …

Full forvirring

Historien bak kaoskjøkkenet er både morsom og forvirrende. Det begynte på 80- og 90-tallet, da unge og hippe amerikanske kokker ville rive det franske kjøkken ned fra sitt smakshegemoni. Eller «smakstyranni» som de kalte det. Derfor begynte – i utgangspunktet «franskutdannede» – kokker å leke seg med hele verden som kokebok.

Da kom motreaksjonen, fra kokkene som VAR udannet i alle de andre enn franske kjøkkentradisjonene. Og med reaksjonene kom kravet om kulturell autentisitet. Som sakte tok livet av det som i utgangspunktet skulle være gøy.

Med kaoskjøkkenet kontrareaksjonen på motreaksjonen. Dagenes unge kjøkkenmestere har vokst opp med multietnisitet. Og lager like naturlig chicken korma som kjøttkaker. Så en kaosmix av de to nettopp nevnte kan være like autentisk kulinarisk nyskaping.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

Kilder: Washington Citypaper, Eater