Takk for maten – Dikt

Poesianmeldelser er ikke hverdagskost i SMAKmagasinet, men den nyeste diktsamlingen til Jon Ståle Ritland fortjener et unntak. Forfatteren debuterte i 2004 med diktsamlingen Kroppsvisitasjoner.

Etter dette har den 53 årige øyelegen bosatt i Ålesund gitt ut fire andre diktsamlinger. Den siste nå i år og med tittelen «Takk for maten», utgitt på Tiden Norsk Forlag.

Kort fortalt er denne diktsamlingen en hyllest til maten, måltidet og råvarene. Nå er ikke dikt om mat og drikke en sjeldenhet. Gode måltidsopplevelser har inspirert mange poeter, og noen diktstrofer om mat er sågar blitt ikoniske, som for eksempel Jan Erik Volds dikt om loffen.

Likevel er det en sjeldenhet å finne en diktsamling som i sin helhet er viet mat og drikke i en eller annen form. Boken rommer hele 124 dikt om dette temaet, og med det har den mange gode tips for enhver som jakter på innganger til en takk for maten-tale. Men vel så viktig er den gode opplevelsen man får når man leser Ritlands fine skildringer av ulike råvarer og retter som de fleste kjenner godt. Diktsamlingen har også funnet plass til de tingene som indirekte er en del av måltidsopplevelsen. For eksempel

Spisebord

bordet vårt har håndskårne utskjæringer
fra Hardanger, i eikeplaten finner man
spor etter fem generasjoner

svimerker av gryter, erosjoner ved hver
stol etter alle måltidene, blindeskrift fra
gaffelstikk, flekker av sauser

få kjenner familien bedre enn bordet
det har fått høre hemmeligheter, lyttet
til latter, sett service bli knust i krangel

matbordet binder oss sammen, fire føtter
bærer fortellingene våre, og en nystrøket
duk dekker over alle hakk og skår

Denne diktsamlingen har mange kvaliteter og inneholder gode observasjoner rundt mye av det som en fin måltidsopplevelse består av. Kanskje kan den også inspirere noen til egen poesiproduksjon – for eksempel i forbindelse med utformingen av en spennende meny?

Diktet «Spisebord» er gjengitt med tillatelse av Tiden Norsk Forlag.

ANNONSE