Øyo leverer fortsatt, etter 138 år

– Med knivsett i mapper er det lett for kokken å holde styr på egen redskap, hevder Knut Olav Øyo, daglig leder for Brødrene Øyo AS på Geilo.

– Knivmappene kommer med fire eller ni deler. De passer for kokken som verdsetter personlig verktøy, forklarer Knut Olav Øyo, som sammen med døtrene Karianne og Katrine leder den knivskarpe geilobedriften.Knivmappene ble i sin tid utviklet sammen med Eyvind Hellstrøm, og er fremdeles et populært produkt blant fagfolket.Familieeide Øyo leverer fortsatt, etter over 100 år i fjellbygda.

Kokkelandslag og kokkeprofiler

Øyos inngang til kokkenes «proffmiljø» kom med Frode Aga og Norgesmesterskapet i kokkekunst i Ålesund i 1995. Samarbeidet ble tett, og Øyo ble i flere år en fast medspiller for det norske kokkelandslaget. I dag er samarbeidsfokuset mer rettet mot profiler i bransjen, som Terje Ness og Frode Aga, for å nevne noen.

Brukerstyrt produktutvikling

For å henge med i konkurransen er produktutvikling avgjørende. Så også i knivbransjen. – Vi utvikler merkevaren i samarbeid med ivrige brukere, forteller markedssjef Katrine Øyo.– Samarbeid med de som bruker det vi lager på daglig basis, gir viktige impulser til nye produkter. Samtidig er det viktig for oss at knivene våre skal kunne brukes overalt der mat lages, enten det er på kjøkkenet eller over bålet på fjellturen. Derfor er de fleste kjøkkenknivene våre utstyrt med slire, for å sikre trygg transport.

Tradisjon og innovasjon

Knut Olav, Karianne og Katrine er henholdsvis fjerde og femte generasjon i en familiebedrift med aner tilbake til 1882. Det var da forfar Knut Øyo satte opp sin første smie, finansiert gjennom salget av ei halv ku. Firmanavnet «Brødrene Øyo» kom i 1941, med Knuts fire sønner. De hadde riktignok vært med siden 1918, og drevet bedriften siden 1921, men nå hadde produktspekteret vokst seg så stort at «Øyo Ljåsmie» føltes feil. På 1970-tallet var Brødrene Øyo blitt geilobygdas største bedrift, og hadde på det meste rundt 100 ansatte. Dagens daglige leder overtok i OL-året 1994, da Brødrene Øyo slet i motbakke. Omstilling, effektivisering og automatisering måtte til. Samtidig ble deler av produksjonen lagt til utlandet. Siste rest av norsk produksjon ble faset ut i 2013. I dag produserer Øyo i Sverige og Danmark, og Europa forøvrig. Enkelte kampanjeprodukter lages i Østen.– Vi har funnet gode samarbeidspartnere i land med lange håndverkstradisjoner, som kan levere den kvaliteten vi krever. Det har fungert bra i over 20 år nå, sier Knut Olav Øyo.

Tusen år gammel nyhet

Et av de mange spennende proffproduktene som Øyo leverer, er kniver laget i damask – der stålet er smidd i flere lag. – Fremstilling av damaskstål kan spores over tusen år tilbake i tid, selv om dagens teknikk skiller seg vesentlig fra det opprinnelige damaskusstålet. Våre kniver har 66 lag stål lagt utenpå en indre, ekstra hard stålkjerne. Produksjonsteknikken sikrer god skarphet i lang tid, fortsetter Knut Olav Øyo.– Vår damaskserie heter Smaragd, etter edelstenen med samme navn. Grunnen er at knivskaftet har en dypgrønn og klar farge. Men for dem som synes at fargevalget blir vel friskt, kommer vi nå med en versjon i grått …

 

ANNONSE