Stor aktør med sans for gode gjesteopplevelser

Da Paolo Minervini startet Frati i Trondheim i 1973, introduserte han ikke bare trønderne for pizza. Det var vel så mye den gode stemningen og en italiensk flair som bidro til å gi Frati en solid posisjon i byens restaurantliv.

46 år senere er Frati fortsatt en italiensk oase i Trondheim som appellerer til mange ulike kundegrupper.

tillegg er den blitt ett av flere konsepter som inngår i Fratigruppen, det som nå er Trondheims største restaurantgruppering. Med alle stedene som nå inngår, representerer grupperingen rundt regnet 1700 sitteplasser.

Fratigruppen er en av tre nominerte til Årets kunde hos ASKO Servering. Les også intervju med Hotell Molde Fjordstuer og Oslo Street Food.

Valgets kval

I dag er det Michael Minervini som styrer virksomheten.

– Jeg dro tilbake til Trondheim i 1995 for å ta over etter min far, som ønsket å trappe ned. Det var ikke en helt enkel beslutning, for jeg hadde mange spennende utfordringer i Oslo. Valget sto i praksis mellom å begynne på Bagatelle eller å drive pizzarestaurant i Trondheim.

– Jeg landet på det siste, og det har så absolutt gitt meg en spennende og morsom reise. Målet var å få Frati til å gå bra. Så har det kommet til mange nye steder og konsepter etter hvert.

Litt tilfeldig

– Det har jo vært en betydelig økning både i omsetning og antall steder i løpet av disse årene. Hva er årsaken til denne veksten?

– Litt tilfeldig! Når vi har sett muligheter, har vi satset. Vi har selvfølgelig fått ulike tilbud opp gjennom årene. Noen ganger passer det inn. Andre ganger passer det ikke inn i konseptet vårt. Vi driver restauranter for vanlige folk. Vi er opptatt av god mat og hyggelige gjesteopplevelser, men vi holder oss unna «jåleri» for å si det litt flåsete.

Den gode opplevelsen

– Hos oss er vi veldig opptatt av at kundene skal få en god opplevelse! Maten skal selvfølgelig være god, men vi må også klare å tilby noe mer! Vi må formidle en positiv stemning som gjør at gjestene slapper av og føler seg hjemme.

– Hva er ditt tips til å få til nettopp det?

– Du må være til stede! Hverken jeg eller de andre daglige lederne gjemmer oss bort på et kontor. Vi er ute i restauranten, hos kundene, der det skjer! En god restaurantopplevelse handler mye om detaljer. For at gjestene skal bli fornøyd, så må totalpakken være god. Da må man ha blikk for det som tilsynelatende er små detaljer, men som til sammen skaper gjesteopplevelsen, sier Minervini.

Øl fra eget mikrobryggeri

Da Frati flyttet fra Munkegata til dagens plassering i Kongens gate, fikk man betydelig større plass å boltre seg på. 

– Vi fikk også anledning til å leie kjellerlokalet til en grei pris, og da åpnet deg seg straks mange muligheter!

SMAKmagasinet besøkte Frati i 2015, etter at restauranten hadde flyttet til Kongens gate. "Nå er et nytt kapittel innledet med nye lokaler, der kokker, servitører og gjester har fått 700 kvadratmeter å boltre seg på", skrev vi den gang.

– Bl.a. etablerte vi et mikrobryggeri i kjelleren, og det er blitt en stor suksess. Du kan nyte vårt øl på ØX, eller som følge til maten på Frati, eller på andre av stedene våre, som for eksempel AiSuma og Una Pizzeria. Vi brygger og selger mellom 90 og 100 000 liter øl i året. Vi tilbyr blant annet pils, saison, IPA og juleøl, forteller Minervini.

En glad baker

– Vårt nyeste sted er Hevd håndverksbakeri. Her får du gode bakervarer og smakfulle lunsjretter. Klokken 16 forvandles stedet til Una Pizzeria.

– Vi er så ubeskjedne at vi har satt oss som mål å skape Norges beste håndverksbakeri! Tidligere norgesmester og Årets baker, norsk-italienske Emanuele Spreafico, er med på eiersiden og sørger for gode spiseopplevelser.

Med sin sentrale beliggenhet rett ut mot torget, en spennende meny og dyktige folk, er jeg overbevist om at Hevd vil bli en suksess, sier Minervini.

– Da er det kanskje på tide å tenke på nye etableringer?

– Akkurat nå føler jeg ingen trang til det ... Man blir jo litt tom etter å ha ferdigstilt et prosjekt, og Hevd åpnet i oktober. Men selvfølgelig, skulle det dukke opp en spennende mulighet, så er det jo ikke helt utenkelig, smiler Michael Minervini.

ANNONSE