Fy Frati for en restaurant

– Tiden var inne for å gjøre noe stort, smiler eier og daglig leder Michael Minervini. I sommer kunne legendariske Frati i Trondheim ønske gamle og nye gjester velkommen til en splitter ny restaurant i Kongens gate 20.

42 år har gått siden Frati introduserte trønderhovedstaden for det italienske kjøkken. Det var Michaels far Paolo som satte pizza og pasta på menyen, og siden den gang har Frati blitt et begrep i byen ved Nidelva.

Nå er et nytt kapittel innledet med nye lokaler i Residencekvartalet, der kokker, servitører og gjester har fått 700 kvadratmeter å boltre seg på.

– Bare kjøkkenet er på 200 kvadratmeter, så kokkene våre har fått langt bedre plass, forteller Michael Minervini.

Under restauranten ligger det enda flere hundre kvadratmeter med fremtidige muligheter: En tre hundre år gammel kjeller med hvelvet tak og tung atmosfære, som kanskje kan bli åpen vinkjeller eller chambre séparée.

En egen verden

Å tre inn i nye Frati er en opplevelse i seg selv. I selve inngangspartiet får du straks øye på et lite rom som rommer urtehagen. Deretter åpenbarer det seg et kolossalt lokale med frilagt bar og åpen kjøkkenløsning. Selv om interiøret er nytt og moderne, trekker likevel atmosfæren deg tilbake til en annen tid.

– Det skal være moderne uten å være kaldt, og det tror jeg vi har lykkes med, sier daglig leder Michael.

Lenger inn i lokalet finner du et annet lite rom, der saftige kjøttstykker henger til modning. Ved siden av det igjen har det blitt plass til et lite bryggeri.

– Et sted som Frati handler om håndverk. Derfor liker vi å gjøre det meste selv, fortsetter Michael.

På kjøkkenet lages stedets egen pasta, og i bryggverket har man til nå hentet frem Frati Pale Ale, Blonde og Brown Ale.

– Men Italia og øl? prøver SMAKs utsendte seg…

– De fleste forbinder nok Italia med god mat og god vin, men sannheten er at Italia også er en stor øl-nasjon, med sine vel 600 mikrobryggerier. Så ja, italiensk mat og øl er en god kombinasjon, korrigerer Michael.

Men fortvil ikke: Midt i Frati står det et gigantisk vinskap!

Til Nidaros

Michael Minervini er knappe 42 år gammel. Faktisk ble han født bare dager etter at Frati åpnet dørene for første gang. For 21 år siden jobbet 21 år gamle Michael som kokk på Feinsmecker på Frogner i Oslo, og det var da kallet fra Nidaros kom.

– Far hadde gått i tenkeboksen, og vurderte seriøst å legge ned hele Frati-virksomheten. Det syntes jeg var for galt. Så jeg dro hjem og tok over det hele. Det ble mye hardt arbeid. En og annen søvnløs natt ble det vel også. Men det gikk bra til slutt, konstaterer Michael, som i dag driver flere spisesteder i Trondheim, i tillegg til cateringvirksomhet.

Fratis nyåpning i Residencekvartalet har også vært en suksess, og i sommer ble omsetningen tredoblet.

– Vi ønsker å bidra til mangfoldet i byen, og på den måten gjøre Trondheim enda litt bedre, avslutter Michael Minervini, før han haster videre til nye oppgaver.

ANNONSE