Dette er deltakerne i "Årets unge kokk"

+
Aron Espeland er blant deltakerne i Årets unge kokk 2019. Han er tidligere deltaker på Kokkelandslaget junior, her avbildet under VM i Luxembourg i 2018.

Fem deltakere skal konkurrere om å bli "Årets unge kokk 2019". Dette er en ny konkurranse for kokker under 25 år, og finner sted i Mathallen 24. september, samme dag som konkurransen "Årets kokk".

Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Celine Ekholt, Liliana Haaland og Runar Helgeland utgjør de fem finalistene.

I utgangspunktet var det seks deltakere, men Frida Netland Berge trakk seg fra konkurransen tidlig i august.

– Enorm allsidighet, kunnskap og kompetanse

Målet med Årets unge kokk er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

– Mange unge kokker drømmer om å stå på pallen i Lyon, og gjennom Årets unge kokk skal vi inspirere de unge kokkene til å delta i denne krevende, men fortsatt litt enklere versjonen av Årets kokk. De seks kandidatene som er valgt ut, viser allerede nå en enorm allsidighet, kunnskap og kompetanse, og det blir utrolig spennende å følge dem på veien til konkurransen. Og kanskje ser vi en eller flere av dem på konkurransekjøkkenet i Lyon i fremtiden, sier Tom Victor Gausdal, styreleder av Akademiet Årets kokk (tidligere Bocuse-akademiet).

Vurdert av landets fremste kokker

Kandidatene er vurdert av "Årets kokk Akademiet", bestående av 14 av landets fremste kokker, og endelig valgt ut i Akademiets styre. Alle Akademiets medlemmer har selv deltatt i den prestisjefylte Bocuse d’Or-konkurransen.

Kandidatene ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere en helt unik oppskrift på ganefryd av norsk stillehavsøsters, kombinert med sukkertare, butare og/eller søl.

– Akademiet har valg ut kandidatene etter faglighet, smak og kreativitet på oppskriften, og jeg tror vi har funnet noen kandidater som kommer til å sette sitt preg på kokkebransjen i mange år framover, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Akademiet. 

Dette er deltakerne

 

Aleksander Løkkeberg Vartdal

Nåværende arbeidsplass: Happolati, Oslo

– Det har vært mange delmål på veien, blant annet å konkurrere på Kokkelandslaget, men hovedmålet og drømmen har alltid vært å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or i Lyon. Å bli Norges første Årets unge kokk er en unik mulighet til å vise mine kunnskaper og mitt engasjement, i tillegg til å gi meg god erfaring til fremtidige konkurranser.

Aron Espeland

Nåværende arbeidsplass: Vaaghals, Oslo

– Det viktigste for å utvikle faget er å inspirere og å være imøtekommende. Å møte nye kolleger, idémyldre, lære nye ting, få råd som gjør deg bedre, lære litt nytt hver dag. Ikke minst er det viktig å få videreført vår unike kunnskap og tradisjoner i Norge. Faget vårt er så utrolig stort og mulighetene er mange.

Celine Ekholt

Nåværende arbeidsplass: Kontrast, Oslo

– Jeg vil bli Årets unge kokk fordi jeg har stor tro på dette yrket og hva det står for. Konkurransen vil bidra til å gi faget mitt god oppmerksomhet. Jeg har også stor tro på oss kvinnelige kokker, og med forbilder som Heidi Bjerkan som både står på, og står for det hun sier, tennes en gnist i meg til å pushe hardere og til å utfordre meg selv.

Liliana Haaland

Nåværende arbeidsplass: Selvstendig, Haugesund

– Å utfordre meg selv, ved å kvalifisere meg til og delta i en konkurranse er en stor inspirasjon for meg. Ikke minst det å få utvikle rettene slik jeg ønsker, det er mine verk og mine signaturretter. Jeg passer godt i en individuell konkurranse som dette.

Runar Helgeland

Nåværende arbeidsplass: NB Sørensen Annen Etage, Stavanger

– Det er viktig å fremme faget for å få andre unge til å søke kokkelinjen, skape interesse og nytenkning for faget. Årets kokk og andre kokker er derfor viktige for å skape engasjement og for å utvikle faget. Kokkekonkurranser er noe av det som gjorde at jeg valgte å bli kokk, og ikke slakter.

ANNONSE