Hvorfor er noen mer kresne enn andre?

Mens noen er altetende og aldri takker nei til maten de får foran seg, er andre så kresne at de knapt nok spiser noe som helst. Hvorfor er det egentlig slik?

Det er helt vanlig å ha preferanser for hva slags mat man spiser. Men hvor kresen man ender opp med å bli, har mye å gjøre med hvilke spisevaner man hadde som barn.

Mors kosthold påvirker

En amerikansk studie fra 2001, publisert i tidsskriftet Pediatrics, undersøkte hvordan mors kosthold både før og etter fødselen påvirker barnets smakspreferanser. I et forsøk ble gravide kvinner delt inn i tre grupper: én gruppe som drakk gulrotjuice under graviditeten, én gruppe som drakk gulrotjuice i løpet av ammeperioden og én gruppe som ikke drakk gulrotjuice i det hele tatt.

Da spedbarna begynte med fast føde, fikk de smake på to frokostblandinger: én vanlig frokostblanding og én med smak av gulrot. De to gruppene som hadde blitt eksponert for gulrotjuice gjennom mor, enten før eller etter fødsel, fremviste en preferanse for frokostblandingen med gulrotsmak. Mors kosthold påvirker altså barnets smakspreferanser. 

Foreldre påvirker barns kosthold

I tillegg har foreldrenes matvalg og holdning til mat mye å si for hvordan barna oppfatter nye smaker. Små barn hermer etter andre, og dersom foreldrene er positive til å skulle prøve nye smaker, vil dette kunne smitte over på barna. Det er derfor avgjørende å la barna smake på så mange ulike smaker som mulig, så tidlig som mulig, og gjøre det til en positiv opplevelse.

Det har også vist seg at barn som bidrar med matlagingen, blir mindre kresne. Så selv om det kanskje blir litt mer søl, kan det altså være fornuftig å la barna hjelpe til med å lage mat.

Dersom et barn overhodet ikke liker en matvare, kan det virke som en enkel løsning å velge bort denne matvaren. Det er imidlertid å gjøre barna en bjørnetjeneste, ettersom de da ikke får noe insentiv til å lære seg å like disse smakene. Dette kan igjen gjøre at de blir mer kresne. Barn må faktisk smake på en matvare mellom 10 og 15 ganger før det er mulig å si om de liker maten eller ikke. Gi derfor ikke opp etter første forsøk! 

Kilder: forskning.nogemini.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE