Håvard Werkland ble årets kokk

Det ble Håvard Werkland som trakk det lengste strået i Årets kokk, og som dermed skal representere Norge i Bocuse d’Or i Trondheim neste år. I en hard konkurranse preget av et meget høyt nivå, ble det Aleksander Vartdal fra Oslo som fikk sølv, mens Aron Espeland fra Bryne ble nummer tre.

Superlativene satt løst hos kommentatorene Harald Osa og Karl Erik Pallesen under livesendingen fra arrangementet i Stavanger konserthus. «Fantastisk, utrolig godt, velsmakende»... de positive karakteristikkene var mange etter hvert som de to prøvesmakte seg gjennom menyene fra de fem kandidatene. Og at bidragene også var fantastisk i visuell forstand var også noe som var tydelig for alle som kunne se presentasjonen av de ulike lagenes retter.

Smaken teller mer

– Det er mange detaljer som teller når dommerne vurderer de ulike bidragene. Smak teller selvfølgelig mye, og de siste årene er det også lagt enda større vekt på dette aspektet. Men også kreativitet og innovasjon er viktige elementer, fremhevet Osa.

Vinnermenyen

Dette serverte team Werkland:

Havets flora

  • Sterling kveite fra Ryfylke
  • Marinert kveitehale
  • Grønne stikkelsbær fra svigermors hage, stangselleri og norsk havsalt
  • Mineralsk havsalat
  • Emulsjon på flatøsters og sprø sukkertare
  • Aromatisk norsk «curry»
  • Jalapeno fra Stange Gård, kjernemelk, og verbena fra Skjærgårdshagen

Kveite «Reserve»

  • Lettbakt kveitebuk
  • Lagret honning fra Kampen og aromatisk smør
  • Marmorert Norvegia «Reserve»
  • Dill og sikrogn fra Femund
  • Floralsk smørsaus
  • Laget på blåskjell og preservert hylleblomst

 Flora Rygge

  • Stekt kveiterygg
  • Brunet smør og karamellisert meierifløte
  • Guren Gartneri
  • Agurk fra Melleby Gård, konfitert kålrabi og friske hageurter
  • Kveite «Velouté»
  • Tilsmakt gule krydder, tinved og `Nduja fra Jevnaker

 Gårdens flora

  • Norsk Rødt Fe fra Vartdal
  • Nygrillet høyrygg
  • Margkappe med flat iron og ristet pepper
  • Aromatisk smør med margbein
  • Burgunderlag fra Lier
  • Kremet burgunderkål og solbær fra Hardanger

 Åkerflora

  • Håndkuttet nepe «Rosette», steinsopp og myke 
  • jordepler fra Gyda Gård
  • Sjysaus «Rôti»
  • Marinert andelever og Madeira
  • «Blanquette» tilsmakt rømme, Opland Edel akevitt og estragon, kantarell, knutekål og friske sukkererter, myk og sprø jordskokk fra mormors hage. Friske urter fra Larvik

 – Det er utrolig mange komponenter som en slik meny består av. Ganske fantastisk at de får tid til å lage alt dette, mente Karl Erik Pallesen.

Både livekommentatorene og dommerne var enige om at nivået i denne konkurransen var skyhøyt, og at prestasjonene var særdeles gode.
– Da er det jo litt spesielt å tenke på at det man vinner i denne konkurransen egentlig er beinhard jobbing, sa en spøkefull Harald Osa. – For når Håvard Werkland og teamet, Commis Leon Haarberg Nilsen og Coach Lisbeth Wollum Størvold, kommer hjem, så begynner en beinhard jobbing frem mot konkurransen i Trondheim!

Vi gratulerer Håvard Werkland Leon Haarberg Nilsen og Lisbeth Wollum Størvold med seieren i Årets kokk og ønsker lykke til i Trondheim.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE