MatPrat inngår samarbeid med Bocuse d’Or

+
Kandidatene til årets kokk. Fra venstre Aleksander Løkkeberg Vartdal, Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland og Runa Ailin Kvendseth.

MatPrat heier på de fantastiske kokkene som skal konkurrere om å bli den norske kandidaten til Bocuse d’Or Europa i Trondheim 2024. MatPrat og Stiftelsen Norsk Gastronomi har inngått et samarbeid med felles mål om å felles løfte norske råvarer og norsk matproduksjon.

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse med tre uttak. Den første konkurransen arrangeres 18. september i Stavanger Konserthus, og er den nasjonale kvaliken Årets kokk 2023. Årets kokk er ansett som en av verdens vanskeligste nasjonale uttak. Vinneren her blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som skal holdes i Trondheim i mars 2024, der de 10 beste av 20 europeiske land vinner billetten til verdensfinalen i Bocuse d’Or januar 2025. Bocuse d’Or er verdens vanskeligste konkurranse i kokkekunst, og en pallplass her sikrer evig tid som skinnende stjerne på verdens kokkehimmel.

Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Bocuse-akademiet, som er en forening for Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.
Årets Kokk 2023 – Kandidater
Navn: Aleksander Løkkeberg Vartdal
Alder: 27 år
Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo
Navn: Aron Espeland
Alder: 27 år
Arbeidssted: Souschef, Brasserie France, Oslo
Navn: Håkon Solbakk
Alder: 31 år
Arbeidssted: Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
Navn: Håvard Werkland
Alder: 28 år
Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim
Navn: Runa Ailin Kvendseth
Alder: 25 år
Arbeidssted: Souschef, SÖL, Stavanger


Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en søknad, hvor de måtte presentere tre personlige, unike oppskrifter hver: En hovedrett i klassisk Bocuse-stil bestående av norsk rødt fe og vinterlagrede rotgrønnsaker og meierifløte, en freestyle-smårett med norske blåskjell, tørrfisk fra Lofoten og regnbuegulrøtter fra Vang gård på Skreia, samt en ganefryd, der kandidatene skulle gjenskape den norske klassikeren bakt potet.


– Jeg synes det er veldig spennende å se hvor ulikt kokkene hør løst utfordringene gjennom sine søknader, og selv om de har hatt utgangspunkt i den samme stykningsdelen høyrygg fra Norsk rødt fe (NRF), er det gøy å se den store variasjonen vi ser i teknikk, smakstilsetninger og presentasjon sier matfaglig rådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

Alle kokkene har sendt inn bilder og videoer av rettene sine for å bli plukket ut som kandidat i konkurransen om å bli årets kokk.

– Alle kandidatene har sin egen signatur på rettene, og deres identitet får skinne igjennom. Det er fantastisk å se hvordan de unge kokkene tar i bruk en tradisjonsråvare som høyrygg i ny drakt, sier Fjelleng Hansen i MatPrat.

ANNONSE