Bordeaux: Vinstokker byttes ut med oliventrær

Til tross for at Bordeaux er velkjent for produksjonen av kvalitetsvin, velger nå enkelte vinbønder i dette området å fjerne vinstokker for å gi plass til oliventrær. Dette er dels en konsekvens av at små drueprodusenter har hatt utfordringer med å få omsetning for produktene sine, og dels fordi klimaendringene nå gjør at oliventrær også trives i dette området.

Dette gjelder på ingen måte de mest ettertraktede områdene for drueproduksjon. Grand Cru-markene blir ikke berørt av dette, men mange mindre gårder syd i Bordeaux leter aktivt etter alternativer som kan sikre inntjening og lønnsomhet, melder olivetimes.com.

Mandler og kiwi

De siste 18 årene har olivenproduksjonen flyttet stadig lenger nordover. Et varmere klima har gjort det interessant å dyrke dette i kombinasjon med andre jordbruksvarer. Eksempelvis har flere bønder de siste årene også startet med produksjon av kiwi og mandler.

Samtidig er det også en rekke utfordringer. Man vet fortsatt ikke nok om hvordan oliventrærne på sikt reagerer på et fuktigere klima. Det krever tid og betydelige investeringer å få frem en god olivenhøst, så enkelte ser på dette som et sjansespill. Andre mener det å dyrke oliventrær bidrar til å skape et godt biologisk mangfold som på sikt vil gi en god avkastning både miljømessig og økonomisk.

Liten produksjon, høy verdi

Frankrike er en liten olivenoljeprodusent. Landet produserer bare 4 % av innenlands-forbruket, men verdien av det som produseres er relativt høy. 30 % av olivenoljen som produseres er økologisk. Potensialet for økt olivenproduksjon er derfor stort, noe som har gjort flere bønder i Bordeaux interessert i å vurdere dette alternativet.

ANNONSE