Litervis med øl gir bedre helse

Kjære Helsedirektoratet: Vi snakker om alkoholfritt øl! En studie fra 2009 viser nemlig at en liter eller to med alkofritt øl per dag reduserer faren for både betennelser og luftveissykdommer. I hvert fall hvis du lever et aktivt liv.

Det har nemlig doktor Johannes Scherr funnet ut. Sammen med gode kolleger orkestrerte han en vitenskapelig dobbelt blind-studie på temaet, som ble publisert i 2012. Studien bygger på eksperimenter som Scherr med kolleger gjorde på tyske, mannlige friidrettsutøvere i 2009. I tre uker før – og to uker etter – München Marathon dette året ble utøverne tildelt mellom en og halvannen liter alkoholfritt øl hver eneste dag. Siden vi snakker om en dobbelt blind-studie, ble et antall utøvere eksponert for placebo-drikk i stedet for alkoholfritt øl. Hvem disse utvalgte var, visste verken utøverne selv eller de som leverte ut drikken til utøverne.

Blodprøver ble tatt med jevne mellomrom, for å lete etter indikatorer for blant annet betennelse. Resultat? De alkofrie øldrikkerne merket en langt mindre endring i interleukin-6, som er et signalmolekyl som kan bidra til betennelse. Det er vanlig at interleukin-6-verdiene øker etter et løp, men den alkoholfrie ølen motvirket altså dette. Antall hvite blodceller ble også holdt i sjakk av ølet. Plutselig forhøyede verdier av hvite blodceller kan nemlig medvirke til luftveisinfeksjoner.

Hvorfor?

Ifølge The New York Times krediterer Johannes Scherr den kjemiske plantesubstansen polyfenol for den gunstige effekten som alkofritt øl har på de fysisk aktive. Polyfenoler, som bidrar til styrking av immunforsvaret, finner veien inn i ølet via malt og humle. Det betyr at også alkoholholdig øl – i prinsippet – vil ha ovenfor nevnte effekt. Men effekten motvirkes av selve alkoholen. Derfor alkofritt.

Første morofakta

At tyskerne elsker øl er velkjent. At de også elsker alkofritt øl er kanskje mindre kjent. Fra 2011 til 2016 økte faktisk det alkoholfrie ølkonsumet i de tyske delstatene med utrolige 43 prosent. Sommeren 2019 opplevde bryggeriet Störtebeker alene en alkofri økning på 40 prosent!

Naturlig nok øker utvalget i takt med etterspørselen. I dag kan tyskerne skilte med hele 400 ulike alkoholfrie ølsorter.

Andre morofakta

Alkoholsvakt øl er eldgammelt nytt. Alkoholfritt øl er derimot av langt nyere dato. Vi skal faktisk til 1973, og den såkalte Tyske demokratiske republikken. Eller DDR, som de fleste sa. Her ble alkoholfritt øl markedsført som Sjåførølet!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE