Juviksild til jul og hverdags: – Det er på tide med en ny sildetid!

Juviksild er en familiebedrift som driver med sildeproduksjon i Juvika på Romsdalskysten. Bedriften ble startet i 1928 av Ragnvald Sporsheim, og det er nå tredje generasjon Sporsheim som har overtatt driften.

– Vi bruker erfaringene vi har tilegnet oss over flere generasjoner til å skape best mulige produkter, sier markedsansvarlig Øyvind Try Leiner til SMAKmagasinet. – Noe av det vi er svært opptatt av er at produktene skal ha en avbalansert smak med fin konsistens, slik at vi får frem den gode sildesmaken.

I Norge spises det mest sild i forbindelse med jula, og Leiner er spent på hvordan sesongen kommer til å bli.
– Sild hører jula til, så sildesalget øker alltid på denne tida. Et av hovedproduktene våre frem mot jul er julekrydret kryddersildfilet. Den har vi stor tro på, ettersom det er populært å lage hjemmelaget sild. Den får en forsterket julesmak som resultat av krydderne vi bruker, men ettersom den er basert på den opprinnelige kryddersilda, kjenner man igjen den klassiske smaken, sier Leiner. – I tillegg har vi lansert en glass-serie med nye og spennende smaker, som det blir spennende å se hvordan blir tatt imot. Men vi vet at produktene vi leverer har høy kvalitet, og de har fått svært gode tilbakemeldinger fra testpanelet, så vi tror det kommer til å bli en bra sesong!

«Den moderne silda»

Juviksild jobber mye med å tilpasse produkter og oppskrifter for det moderne kjøkken. Dette arbeidet gjorde dem til vinner av Juryens Utvalgte under «Det norske måltid» i 2019, og kryddersilda deres har fått Spesialitet-merket. Men hva innebærer det egentlig at silda «moderniseres»?
– For det første har vi gjort filetproduktene spiseklare, slik at det ikke krever noen form for tilberedelse eller utvanning før man skal servere dem, sier Leiner. – På den måten er det bare å åpne pakken og spise silda. Enklere kan det faktisk ikke bli!

I tillegg ønsker de å gjøre folk oppmerksomme på at det er mulig å kombinere sild med en rekke ulike smaker.
– Mye av det tradisjonelle sildetilbehøret er godt kjent, men det er mange som ikke vet at sild for eksempel smaker utrolig godt med plomme, mango og chili, eller i kombinasjon med blåmuggost og honning, sier Leiner. – Siden sild har en ganske tydelig smak, lar den seg kombinere med andre store smaker uten at de slår hverandre i hjel. Sild er derfor utmerket å lage nydelige smakseksplosjoner av.

Spennende smakskombinasjoner med sild på glass

Selv om det er populært å lage hjemmelaget sild til jul, har Juviksild flere produkter for de som ønsker serveringsklar sild.
– Den nye glass-serien er da et utmerket alternativ, sier Leiner. – I denne serien utfordrer vi også smaksaspektet når det kommer til ulike kombinasjoner av smaker. Vi har derfor laget både klassikere som sursild og tomatsild, men også blant annet dillsild, appelsinsild og tandoorisild. Vi forsøker altså å få litt mer bredde blant sildeproduktene, slik at det åpnes opp for å bruke sild på nye måter.

Men det stopper ikke der – Leiner kan nemlig fortelle at de har mange flere smakskombinasjoner på lur.
– Vi kommer til å bringe flere spennende smaker til markedet gjennom glass-serien vår, og håper at dette kan bidra til å presentere sild for yngre brukere. Vi tror nemlig at silda bør inn i en litt mer «tapastankegang». Det krever imidlertid at man klarer å se de smakskombinasjonene som silda kan brukes i, og det er noe av det vi ønsker å oppnå med denne produktserien, sier han.

Stort potensial med sild for folk flest

Leiner tror at sild har en stor fremtid i Norge, spesielt med tanke på samfunnets utvikling når det kommer til blant annet bærekraft og redusert kjøttforbruk.
– Det krever imidlertid at de som påvirker hvordan norsk mat brukes, slik som kokker og matbloggere, bruker sild i større grad og viser de mulighetene silda faktisk har. Det er nok mange som ikke er klar over at de liker sild, fordi de aldri har smakt det. Årsaken til dette er nok at sild tradisjonelt ble hardsaltet for at den skulle få lang holdbarhet, uten at det var fokus på at det skulle smake godt. Dette bildet av sild har nok beklageligvis fått fotfeste i bevisstheten hos en del, sier Leiner. – Men Juviksilda er noe helt annet enn den tradisjonelle silda. Når sild er godt produsert og tilberedt på riktig måte, er det fantastisk godt, og det kan brukes til veldig mye forskjellig.

Selv om det kan være en utfordring å snu det mentale tankekartet som har eksistert i mange generasjoner, er sild et godt produkt både miljømessig og ernæringsmessig.
– Vi tenker derfor at det er på tide med en ny sildetid! Vi må få silda tilbake til norske frokost-, fest- og middagsbord, mener Leiner. – En av fordelene med sild er at det er enkelt å bruke i mange forskjellige småretter, og det er for eksempel godt egnet til sildeaften med øl og akevitt. Man kan altså bruke produktet litt som et sosialt samlingspunkt, på samme måte som mange har lutefisk- og fårikålaften. Da kan man enkelt komponere mange spennende menyinnslag med sild som midtpunkt. Her kan vi for eksempel lære mye av danskene, som er mestere i å sette sild på menyen, blant annet i form av ulike sildeplatter. Kanskje kan det inspirere til at sild blir en mer naturlig del av den norske hverdagsmaten, sier Øyvind Try Leiner.

ANNONSE