Rørosmeieriet produserer 100 prosent økologisk

Skjørost, smør og Økologisk tjukkmjølk fra Røros er blant signaturproduktene til det heløkologiske Rørosmeieriet. Sammen med cottage cheese, søtmjølk, fløte, rømme, yoghurt og syrnet skogsblåbærmjølk har det vesle meieriet i Sør-Trøndelag skapt et produktspekter som blir hyllet av proffkunder landet rundt.

Det handler om pågangsmot, historie, skapertrang og arbeidsglede. Det handler om fire ansatte som overtar et nedleggingstruet TINE-meieri i 2001, og skaper noe nytt av noe gammelt, nemlig urnorske meieriprodukter med aner helt tilbake til 1600-tallet.

– Vi vil lage ekte produkter, som har identitet og en solid historie rundt seg, og som holder svært høy kvalitet. Det mener jeg vi har klart, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund. Bestyreren tar imot SMAKs utsendte til en meieriprat over en skål skjørost og rømme, med litt sukker.

Satser på storhusholdning

– 26 prosent av den totale produksjonen vår går gjennom ASKO, og av dette er hele 12 prosent storhusholdningskunder. Det tar vi som en bekreftelse på at vi leverer bra produkter, siden dette er den mest kresne kundegruppen, fortsetter meieribestyrer Lund.

Og det er nettopp storhusholdningene som har blitt Rørosmeieriets ”beste venn”. Selv i årene 2008-2009, hvor markedet opplevde en massiv fokus på billig mat, opplevde Rørosmeieriet vekst blant storhusholdningene.

– Det er storhusholdningene som setter trendene. Mange kokker har jo blitt som rene popstjerner i media, humrer Lund.

– Derfor tester vi produktene våre sammen med dem. For øyeblikket er det den nye yoghurten vår som prøves ut. Responsen er faktisk så bra at vi ikke tør å lansere produktet for privatmarkedet, av frykt for kapasitetsproblemer i produksjonen.

Økologisk, lavpasteurisert håndverk

Rørosmeieriet driver det de kaller industribasert håndverksproduksjon. Skånsom behandling og kort avstand mellom bonde og meieri er nøkkelfaktorer. Produktene er lavpasteuriserte, og utviklet rundt en unik bakteriekultur som gir ønsket konsistens uten termisk eller kjemisk påvirkning. Alt dette gjør at melkeproteinene beholder sin opprinnelige form.

– Hvorfor økologisk? Fordi vi mener at de beste råvarene er økologiske. Det gjør også at vi kan hente frem de autentiske smakene fra riktig gamle dager, fra tiden før kunstgjødsel og sprøytemidler fantes. Det gir oss en helt annen smaksrikdom og et helt annet mangfold.

Skjørost; en proteinbombe

Skjørosten som SMAKs utsendte får smake på, er en av Rørosmeieriets virkelige spesialiteter. Sagaen sier at det var en lokal prest helt tilbake i 1644 som først beskrev produktet. Skjørosten, som er basert på syrnet skummet melk, har opp gjennom historien blitt brukt både som selvstendig rett, til å spe ut kjøttdeig, eller som erstatning for kjøttdeig i trange tider. Nå er skjørost mer som festmat å regne, og med et proteininnhold på hele 21 prosent kan den med fordel brukes for eksempel i salater.

Røros Smør = tradisjon

Smøret til Rørosmeieriet er også en viktig tradisjonsbærer. Oppskriften er inspirert av  en av de siste ”hjemmeprodusentene” av smør i Rørostraktene, nemlig Ingrid Skancke fra Djupsjølia. Smøret er kjernet av langtidslagret, feit surrømme, og har derfor litt tydeligere smørsmak enn mer ordinært smør.

Positiv utvikling

Rørosmeieriet har hatt landsdekkende distribusjon fra dag én. Først med TINE, og nå med ASKO.

– ASKOs enhetsbaserte fraktsystem har betydd mye for oss. Distribusjon gjennom ASKO har også gjort at vi ikke lenger opplever den vanlige nedgangen i etterspørsel sommertid. Jeg må innrømme at vi ble litt ”tatt på senga” av den plutselige omsetningsøkningen, smiler Trond Vilhelm Lund, før han avrunder måltidet ved å servere ekte Rørosyoghurt med blåbærsaus til.

ANNONSE