Slik lager du iste!

Tiden er inne for å sette kalde drikker på menyen. Og selv om nordmenn flest foretrekker kaffe, er det lite som slår et glass med forfriskende og leskende iste i sommervarmen. Setter man ulike istevarianter på menyen, er man derfor godt skodd for sommersesongen.

Det finnes i all hovedsak to ulike varianter av iste: varmbrygget og kaldbrygget iste. Forskjellen ligger i navnet; mens varmbrygget iste lages med varmt vann, lages kaldbrygget iste med kaldt vann. Fremgangsmåtene gir litt ulike smaksprofiler. Hvilken man bør velge, kommer derfor an på hvilken smaksprofil man ønsker å oppnå. Felles for de to fremgangsmåtene er likevel at isteen kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil én uke. Det betyr at man kan lage en større batch med iste, og ha stående klart til når gjestene kommer tørste.

Varmbrygget vs. kaldbrygget iste

Varmbrygget iste brygges på samme måte som vanlig te, før den blir hurtigavkjølt med isbiter. Denne teen får derfor samme smaksprofil som vanlig te, bare at den er kald. Det varme vannet gjør også at bryggeprosessen foregår raskt, og dette er derfor den beste fremgangsmåten dersom man har dårlig tid.

Siden kaldbrygget iste lages med kaldt vann, bruker denne prosessen mye lengre tid på å ekstrahere smak fra tebladene. Teen må derfor trekke i mellom 3 og 24 timer, avhengig av hva slags te det er snakk om og hvor sterk man ønsker at den skal være. Smaksprofilen til teen blir noe mildere og mindre bitter enn varmbrygget iste.

Slik lager du varmbrygget iste

Dersom man ikke selger spesielt mye iste, kan det være like greit å benytte seg av denne metoden, siden det er den raskeste måten å lage iste på. Det er også svært enkelt; bruk dobbelt så mye te som man egentlig skal gjøre, slik at teen blir dobbelt så sterk. Deretter tilsetter man isbiter tilsvarende den resterende mengden vann.

Et godt tips er å lage isbiter av ferdigbrygget te. Da kan man brygge teen på helt vanlig måte, og deretter tilsette disse isbitene. Resultatet blir at teen ikke vannes ut.

Hvor mange gram te man skal bruke, hvilken temperatur vannet skal ha og hvor lang trekketiden skal være, avhenger av hva slags te man brygger. Følg derfor instruksene som står på tepakken. 

Slik lager du kaldbrygget iste

Når man brygger te med kaldt vann, er man nødt til å bruke større mengde teblader enn man gjør når man bruker varmt vann. Fremgangsmåten er svært enkel, men den krever litt planlegging, ettersom den bør gjøres i stand dagen i forveien.

Til 1 liter vann kan man bruke 2–3 ss løse teblader (eventuelt 4–5 teposer), og sette i kjøleskapet i en lufttett beholder. Når teen er ferdig, siles tebladene bort. 

Hvor lenge teen skal stå og trekke, avhenger av hva slags te man lager. Svart te, oolong-te og urtete må trekke i minst 12 timer, hvit te bør trekke i minst 6 timer og grønn te bør trekke i mellom 3 og 6 timer. 

 

Les mer om te på whatsthetea.no!

ANNONSE