Skal man tilsette vann i whisky?

Det finnes mange temaer som whiskyentusiaster liker å diskutere. Hvilken temperatur skal whiskyen ha når den serveres? Er alder en indikasjon på kvalitet? Har terroir noe å si når det kommer til whisky? Spiller det egentlig noen rolle hva som opprinnelig var i whiskytønnene? Og ikke minst: Skal man tilsette vann i whisky eller ikke?

De fleste whiskyentusiaster er nok klare over hvor viktig vannet er under produksjonen av whisky. Forskning viser også at å tilsette vann i whiskyen før man skal drikke den, kan gi en rundere smaksprofil og karakter, samtidig som den åpner seg opp. Men stemmer dette for all whisky? 

Dette skjer når man tilsetter vann

Whisky består av vann, alkohol og diverse smaksforbindelser. Disse molekylene er satt sammen i en bestemt rekkefølge. Og når man tilsetter flere vannmolekyler, endrer sammensetningen av molekyler og forbindelser seg i forhold til hverandre. Dette endrer igjen smaksprofilen.

En del smaks- og aromakomponenter forsvinner når alkoholstyrken blir høy, rett og slett fordi de overdøves. Ved å tilsette vann, vil disse komponentene bli mer fremtredende. Til tross for at det ikke blir flere av disse komponentene, vil de altså få en tydeligere smak. Dette kan gi whiskyen en mer kompleks smaksprofil.

Det er imidlertid ikke all whisky som egner seg å tilsette vann i. Dette har hovedsakelig med whiskyens alder å gjøre. Eldre whiskyer har gjennomgått en lang modningsprosess som gjør alkoholens effekt mildere, og som samtidig åpner opp whiskyen. Tilsetter man vann i denne whiskyen, vil man kunne ødelegge den perfekte balansen av smaker som den lange modningstiden har klart å bringe frem. Yngre whiskyer kan derimot nyte godt av litt vann.

Hvor mye vann skal man tilsette?

Dersom man drikker for å nyte whiskyen, holder det å tilsette opptil én eller to dråper vann. Er man på en whiskysmaking eller skal gjøre en vurdering av en whisky, kan det imidlertid være nødvendig å tilsette noe mer vann for å få frem de ulike smaksnyansene som skjules av alkoholen.

Tommelfingerregelen på en smaking er at man skal tilsette vann frem til alkoholen slutter å «brenne». Uavhengig av hvor mye vann man tilsetter, er det uansett anbefalt å smake på whiskyen ren først, og deretter tilsette én og én dråpe til man kommer til riktig nivå. Ved å gjøre dette vil man også kunne kjenne hvilken forskjell ulike mengder vann utgjør.

Selv om man ikke tilsetter store mengder vann i whisky, er det også viktig at vannet har høy kvalitet. Bruker man for eksempel vann med mye mineraler, vil dette kunne påvirke whiskyens smaksprofil. Det beste er derfor å bruke filtrert vann med en nøytral pH-verdi. I Norge er vi imidlertid svært heldige med vannet, og så lenge man bruker friskt og kaldt vann direkte fra springen, vil ikke vannet gi uønsket smak til whiskyen.