Derfor er malingsgraden så viktig

«Alle» vet at kaffens malingsgrad er viktig. Men vet du hvordan den egentlig påvirker kaffens smaksprofil? Og ikke minst: Hva skjer dersom man velger «feil» malingsgrad?

Malingsgrad og ekstraksjon

Grunnen til at man maler kaffebønnene, er for å øke kontaktflaten mellom kaffen og vannet. Jo finere kaffen er malt, jo større kontaktflate får man, og jo mer effektiv blir ekstraksjonen. Jo grovere malingsgraden er, jo mindre kontaktflate får man, og jo langsommere foregår ekstraksjonen.

Men malingsgraden påvirker også hvor raskt vannet renner gjennom kaffen. Grovmalt kaffe får mer luft mellom kaffekornene, noe som gjør at vannet renner raskere gjennom, slik at ekstraksjonen reduseres ytterligere. Finmalt kaffe blir derimot mer tettpakket, noe som gjør at vannet renner saktere, og ekstraksjonen økes.

Målet er å bruke riktig malingsgrad, slik at ekstraksjonen blir riktig. Overekstrahert kaffe blir nemlig bitter, mens underekstrahert kaffe blir sur. Verken overekstrahert eller underekstrahert kaffe smaker spesielt godt.

Ulike malingsgrader

Det er ikke slik at «one size fits all» – man er nødt til å tilpasse malingsgraden etter hvilken bryggemetode man velger. Tabellen under er et godt utgangspunkt for hvilken malingsgrad som er riktig. 

 Malingsgrad

 Utseende

 Egnet bryggemetode

 Ekstra grov

 knuste pepperkorn

 – kaldbrygget kaffe

 Grov

 havsalt

 – franskpress

 – perkolator

 Medium-grov  

 grov sand

 – Chemex

 Medium

 vanlig sand

 – kjegleformet håndbrygger

 – kaffemaskin med flat bunn

 – AeroPress med 3+ minutter bryggetid

 Medium-fin

 bordsalt

 – kjegleformet håndbrygger

 – AeroPress med 2–3 minutter bryggetid

 Fin

 litt finere enn bordsalt  

 – espresso

 – mokkakanne

 – AeroPress med 1 minutt bryggetid

 Ekstra fin

 mel

 – tyrkisk kaffe

 

Hvor gikk det galt?

Blir ikke kaffen god, er det mest sannsynlig fordi ekstraksjonen ikke er ideell. Det er ikke alltid så enkelt å vite nøyaktig hvor det gikk galt, og hva man skal gjøre for å rette opp i det. Det finnes imidlertid tre ulike bryggevariabler man kan justere på for å finne riktig ekstraksjon: malingsgrad, bryggetid og vanntemperatur.

Dersom kaffen smaker surt, er den underekstrahert. Da kan man:

  • Bruke en finere malingsgrad
  • Øke bryggetiden
  • Senke vanntemperaturen

Smaker kaffen bittert, er den overekstrahert. Da kan man:

  • Bruke en grovere malingsgrad
  • Redusere bryggetiden
  • Øke vanntemperaturen 

Her gjelder det altså å prøve seg frem til man finner den kombinasjonen av bryggevariabler som gir best ekstraksjon.

ANNONSE