Kan kaffebønner fryses?

Det har lenge vært et omstridt tema om hvorvidt kaffebønner kan fryses eller ikke. Kaffeindustrien advarte lenge mot å gjøre dette, men de siste årene har pipen fått en annen lyd.

Årsaken til at kaffeeksperter tradisjonelt har advart mot å fryse ned kaffebønner er fordi kaffebønner inneholder vannmolekyler. Og når vannmolekylene fryser, utvider de seg. Dette gjør at det dannes små sprekker i kaffebønnenes struktur, noe som igjen gjør at en større del av kaffebønnenes overflate er i kontakt med luft, som igjen gjør at kaffen raskere smaker gammelt. Likevel: Dersom kaffebønnene fryses ned på riktig måte, kan det forlenge holdbarheten vesentlig, og faktisk vil kaffen kunne smake bedre.

Fordelene ved å fryse ned kaffebønner

Det er i all hovedsak to fordeler ved å fryse ned kaffebønner. 

Den første fordelen er ganske selvsagt: Mat holder seg bedre i fryseren enn i romtemperatur. Det samme gjelder kaffebønner. Ideelt sett bør man bruke kaffebønnene mellom 3 og 14 dager etter brenning, men dette er vanskelig å få til, spesielt dersom man som et serveringssted kjøper inn større mengder kaffe samtidig. En god løsning er derfor å fryse kaffebønnene.

En annen fordel, som de fleste nok ikke er klar over, er at frosne kaffebønner er enklere å kverne. Ikke bare det – resultatet blir også bedre. Når man kverner kaffe, er målet å få de ulike kaffekornene så like hverandre i størrelse som mulig. Det er imidlertid ikke mulig å få nøyaktig jevnstore kaffekorn. Jo bedre kaffekvern man har, jo bedre vil resultatet bli, men man vil alltid ende opp med noen større kaffekorn og noe kaffestøv. Dette er helt uunngåelig. Dersom man kverner frosne kaffebønner, vil man imidlertid ende opp med flere kaffekorn av riktig størrelse, ettersom den frosne tilstanden gjør kaffebønnene sprøere. Dette vil også gjøre at den ferdige kaffen vil smake bedre.

Slik fryser man ned kaffebønner

Det er to ting man må passe på når man fryser ned kaffebønner: 1) Kaffebønnene må oppbevares i en lufttett beholder, og 2) det skal være så lite luft som mulig i beholderen. 

Det beste er derfor å bruke vakuumposer. Her kan man lage så store eller små porsjoner som man behøver, slik at man aldri tar frem mer kaffebønner enn det man skal bruke i løpet av kort tid. Dette er ideelt for serveringssteder og kaféer som bestiller store kvanta samtidig. Kaffebønnene kan da holde seg ferske i opptil 2 år (!).

Eventuelt kan man bruke lufttette beholdere som fylles helt opp, slik at det er så lite luft som mulig i beholderen. Det kan da være fornuftig å bruke mindre beholdere, for eksempel på 18–21 gram, slik at én beholder er nok til for eksempel en dobbel espresso. På denne måten kan man ta frem én beholder og bruke opp alle kaffebønnene samtidig. Dette er imidlertid både tid- og plasskrevende. I tillegg får ikke kaffebønnene fullt like god holdbarhet som ved bruk av vakuumposer.

Les mer om kaffe på KaffeGeek.no!

ANNONSE