Disse grønnsakene er betennelsesdempende

Alle vet at frukt og grønnsaker er sunt. Det finnes imidlertid noen grønnsaker som er ekstra sunne; de reduserer nemlig inflammasjon i kroppen.

Når vi snakker om betennelsesdempende egenskaper, er det i all hovedsak snakk om antioksidanter og fiber. Disse næringsstoffene reduserer uønsket inflammasjon i kroppen, og fremmer blant annet et sunt immunsystem og god tarmhelse. Antioksidanter bekjemper frie radikaler – ustabile molekyler som over tid kan skape langsiktig skade på cellene våre. Forskning tyder også på at fiber bidrar til å redusere kroniske betennelser i kroppen, blant annet ved å fremme et pH-nivå i tarmen som reduserer inflammatoriske molekyler.

Disse grønnsakene har et ekstra høyt nivå av antioksidanter og fiber.

Løk og hvitløk

Alle grønnsakene i løkslekten, inkludert hvitløk, gul løk, rødløk, gressløk og purre, er gode kilder til fiber og antioksidanter. De har også høyt innhold av polyfenoler, som har betennelsesdempende og kreftforebyggende egenskaper. Hvitløk inneholder i tillegg svovelkomponenter, som også bidrar til å redusere inflammasjon. 

Grønnsaker i korsblomstfamilien

I korsblomstfamilien finner vi blant annet brokkoli, blomkål, grønnkål, rosenkål og brønnkarse. Alle disse grønnsakene er rike på både fiber og antioksidanter, og har også en spesiell plantekjemikalie kalt ‘sulforafan’. Dette næringsstoffet reduserer betennelse i kroppen ved å redusere nivåene av inflammatoriske cytokiner. Flere av plantene i denne familien har blitt utnyttet som medisiner opp gjennom historien.

Mørke bladgrønnsaker

Hvis tankene dine går til spinat, ruccola og grønnkål når du hører begrepet ‘mørke bladgrønnsaker’, tenker du helt riktig. Noen av disse grønnsakene overlapper altså med grønnsakene i korsblomstfamilien. Alle mørke bladgrønnsaker er rike på antioksidanter og fiber, samt polyfenoler og karotenoider.

I denne kategorien bør også mikrogrønt nevnes. Dette er bladgrønnsaker som høstes når frøbladet – plantens første blad, som dannes etter at den har spiret fra frøet – er fullt utviklet. Mikrogrønt inneholder over 40 (!) ganger så mye næringsstoffer som de fullvoksne motpartene, og kan gjerne strøs over matretter for en ekstra boost av sunne næringsstoffer. I tillegg ser det lekkert ut!

Tomater

Tomaten er en svært allsidig frukt som like ofte nytes rå som behandlet. Den er rik på fiber og antioksidanter, og er den eneste frukten som inneholder alle de tre typene karotenoider: lykopen, karoten (både alfa og beta) og lutein. Det hevdes at disse karotenoidene kan beskytte mot ulike typer kreft, hjerte- og karsykdommer, øyesykdommer og gi forbedret kognitiv funksjon. Ønsker du best utbytte av tomatene, bør de varmebehandles i olje, ettersom dette gjør det enklere for kroppen å ta opp de ulike næringsstoffene.

Pepperfrukter

Enhver variasjon av paprika, enten det er søt paprika eller chilipepper, er en god kilde til antioksidanter og polyfenoler. I tillegg har pepperfrukter høyt innhold av fiber. Paprika inneholder også ulike mengder av karotenoider, avhengig av hvilken farge frukten har.

Sopp

Og sist, men ikke minst: Sopp! Alle typer (spiselig) sopp er proppfulle av betennelsesdempende egenskaper. De har høyt innhold av fiber, og inneholder en rekke ulike antioksidanter og polyfenoler.

ANNONSE