Gammel vin blir bedre på Fotografiska

Matsvinn er mer enn matsvinn. Det handler også om vinsvinn. I hvert fall ifølge forskningsprosjektet Rewine The World på Örebro universitet.

Vin lever. I betydningen at smaksprofilen endrer seg over tid. Vin blir ikke nødvendigvis dårligere over tid: den kan ofte bli mye bedre. Men det er alltid et men. De fleste vinkonsumenter ønsker seg nemlig – ifølge bransjen – en jevn og gjenkjennelig smaksprofil fra år til år. Og dette kan føre til vinsvinn. I hvert fall ifølge vinkjenneren og lektoren ved Hotell och restauranghögskolan med det imponerende navnet Anders Crichton-Fock. Lektoren forteller til bransjebladet Besöksliv om «skrekkhistorier» fra selveste Systembolaget, der man har stoppet hele varebestillinger fordi vinen «i fråga» har blitt for god. I betydningen at den ikke lenger smaker som den pleier – fordi den smaker bedre! Som igjen har ført til at importører har destruert hele varelagre. 

Nytt språk for endret smak

Det er dette vinsvinnet Crichton-Fock og Rewine The World – eller Återvin som den svenske delen av prosjektet heter – vil til livs. I en gammel kjellergarderobe under Fotografiska i Stockholm jobber vin-lektoren dels med språk, og dels med å gjenoppvekke viner som trenger et lite dytt for igjen å kunne hevde seg.
– En gammel beaujolais nouveau er jo ikke lenger en beaujolais nouveau. Så hva er den da? Spør Crichton-Fock Besöksliv retorisk. Det er ikke noe galt med vinen. Den er bare annerledes, og trenger en ny beskrivelse. Det kan faktisk være tilstrekkelig. Men enkelte viner har kanskje mistet spenningen i smaksbildet. Og da eksperimenterer lektoren med innblanding av klimanøytrale råvarer fra ren svensk natur. Som for eksempel soppekstrakt. 

Resultatet kan bli så bra at en vin til et par euro til slutt kan danke ut store, kjente klassikere. Nysgjerrig? Vinlektor Crichton-Focks skaperverk blir snart å smake til smaksmenyen på nevnte fotogalleri i grannlandets hovedstad.

ANNONSE