Nidelven Blå tok gull!

Nok en gang herjer norsk mat i verdenstoppen. Denne gang var det Gangstad gårdsysteri på Inderøy utenfor Steinkjer som slo til. Blåmuggosten Nidelven Blå tok gjeveste metall under helgens verdensmesterskap i ost i Trondheim.

Ikke så rart kanskje. Nidelven Blå ble norsk ostemester i 2019, og fikk stor heder i verdensmesterskapet samme år. Ingen tvil om at blåmuggosten fra familiebedriften på Øvre Gangstad er et kvalitetsprodukt. Så helgens gull var vel fortjent, og ekstra hyggelig i år – som gårdsysteriet feirer sitt 25-årsjubileum. Superjurymedlem Finbar Deery, fra irske Sheridans Cheesemongers, uttalte at han «absolutely loved» Nidelven Blå på grunn av det intrikate samspillet av smaker som vinnerosten byr på. Administrerende direktør for arrangøren Guild of Fine Food, John Farrand, sa på sin side at årets vinnerost gjorde ham utrolig stolt – særlig fordi dette er tredje gang at Norge tar hjem topplasseringen. I 2016 vant nemlig Kraftkar fra Tingvollost, og i 2018 var det Ostegårdens Fanaost som tok gull.
– Dette er et vitnesbyrd om den omsorg og innsats som legges inn i produksjonen av norsk håndverksost, konkluderte Farrand.

– Det at en ost som krever 11 måneders lagring igjen får topplassering sier noe om det arbeidet vi gjør for å holde jevn kvalitet og konsistens, sier Maren Gangstad, daglig leder for ysteriet.

VM i ost

Det er altså det britiske bransjetidsskriftet Guild of Fine Food (GFF) som står bak verdensmesterskapet World Cheese Awards. Årets mesterskap – det trettifemte i rekken – slo nye rekorder i antall konkurrerende: hele 4502 oster fra 43 land kjempet om ære og berømmelse. Et internasjonalt panel på 264 dommere (!) smakte seg frem til hvilke 100 oster som skulle gå videre til semifinalen. Så var det superjuryens tur, til å avgjøre hvilke oster som skulle komme til finalen. Og det var her at Nidelven Blå kjempet og vant – mot høykvalitetskonkurrenter fra Storbritannia, Italia, Nederland, Sveits, Tyskland, India, Østerrike og Belgia. SMAKmagasinet gratulerer!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE