25 år og trendy

Tradisjonell norsk mat er i vekst. Nye generasjoner oppdager flesk og duppe og kjøttkaker i brun saus for første gang. Trenden merkes hos 25-åringen Sjøormen Kro i Seljord.

– Den unge garde vil ha det de spiste hos bestemor, konstaterer Ole-Kristian Ingelstad, daglig leder for Aarnesgruppen bak Sjøormen Kro.
– Vi har opplevd 14-åringer som vil ha lapskaus i konfirmasjonen de feirer hos oss. Mange gjenoppdager vår egen matkultur, og det er vi glade for å bidra til. Vi lager all maten vår selv, så når vi sier hjemmelaget, så er det hjemmelaget!
Selve gründerne bak sjøormkroa, Lisbeth og Gunnar Ingelstad – som overtok «morbedriften» Aarnes Kafeteria helt tilbake i 1973, er fremdeles aktivt med. Og det er Lisbeth som lager kjøttkaker og karbonader den dag i dag.

Ormen i svingen

Sjansen er stor for at du har sett eller besøkt Sjøormen Kro i Seljord. I 25 år har den hvite bygningen stått der, til høyre for pumpene til Shell, og med tradisjonsmat på menyen innenfor.
Kroa ligger meget strategisk til langs europaveien. Nummer 134 for å være konkret. Du vet; veien som forener øst og vest. Haukeliveien som den også kalles, siden den ligger ved foten av Haukelifjellet.
– I 1996 sto bygget ferdig, og da fikk vi tilbud om å leie, fortsetter Ole-Kristian Ingelstad.
– Vi så potensialet med en gang. Nærheten til øst-vest-trafikken, pluss alle hytteturistene til Haukeli, ville sikre godt besøk. Og det stemte, legger Gunn Anita Stenstad til. Gunn Anita er både styremedlem, økonomi- og markedsføringsansvarlig, og potet – les altmuligperson – i Aarnesgruppen.
– Poteter er vi alle. Vi er ikke så nøye med titler og slikt. Alle trår til der det trengs, humrer Ole-Kristian.
Så godt gikk det at Aarnesgruppen kjøpte hele bygningen, i 2002.
– Å eie gir bedre forutsigbarhet, forteller Ole-Kristian.

Stort marked

Det er mer enn bil- og bussturpauser som trekker gjester til Sjøormen Kro. Dyrsku’n er en årviss gjenganger i Øvre-Telemark-kommunen. «Noregs viktigaste møteplass for mat og landbruk, handel, politiske debatter, foredrag og rotekte opplevingar» som de hevder at de er, bruker det 150 år gamle arrangementet å friste over 80 000 besøkende til Seljord hver høst. Og mange av dem vil ha mat på Sjøormen Kro.
– I tillegg er det stor campingplass her. Så gjestene kommer fra fjern og nær, sier Ole Kristian. For sjøormkroa er jo stamsted for lokalbefolkningen også.

Og så var det ormen da

De av oss som har noen år på baken husker kanskje svenske Jan-Ove Sundberg, som i årevis ledet ekspedisjoner på Seljordvannet på jakt etter den folkesky og berømte sjøormen; ormen som jo Sjøormen Kro er oppkalt etter. Hele seks ekspedisjoner ble det, og en av dem endte sågar opp på Discovery Channel. Man klarte aldri å feste skapningen til film, men noen lydopptak ga håp den gang.
– Dette er lenge siden, mimrer Ole-Kristian Ingelstad.
– Vi får av og til gjester innom som besøker Seljord på grunn av sjøormen. Kommunen har nok ikke tatt ut potensialet som ligger i dette sagnet. Et besøk til Skottland og Loch Ness er et bevis på det. Men vi har nå fått et utsiktstårn, da. Og vi ønsker alle sjøormjegere velkommen til bords på Sjøormen kro etter dagens jakt.

ANNONSE