Nordmenn drikker mest sukkerfri brus i verden

Myndighetene jobber hardt for å sikre en bedre folkehelse. Dette inkluderer blant annet å redusere sukkerforbruket, og en stor del av dette arbeidet har vært å fremme brus uten sukker. Nå har nordmenn satt verdensrekord i konsum av sukkerfri brus.

Salget av sukkerfri brus har økt jevnt de siste årene. I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 prosent av brusmarkedet i Norge, mens det i 2020 var på 60 prosent. De første fire månedene av 2021 har andelen vært på nesten 66 prosent. Dette er en ny verdensrekord.

Fra 43 til 24 kg sukker i året

Det reduserte sukkerkonsumet kommer som et resultat av mange års arbeid. Brusprodusentene har blant annet jobbet hardt for at sukkerfri brus skal ha samme gode smak som den sukkerholdige motparten, slik at det er et fullgodt alternativ. Samtidig har nylanseringer vært sukkerfrie, og merking og pakkestørrelser har blitt brukt bevisst. I tillegg har det vært jobbet mye med kampanjer for å få forbrukerne til å velge sukkerfritt.

Summen av disse tiltakene har gjort at den sukkerfrie andelen i Norge er høyest i verden. De siste 20 årene har det årlige forbruket av sukker gått fra 43 kg per person til 24 kg. Men arbeidet er ennå ikke over – helsemyndighetene har signert en ny avtale for å sikre enda bedre folkehelse frem mot 2025. Også på den nye avtalen står redusert sukkerforbruk på agendaen.

ANNONSE