Spiller det noen rolle hva slags proteiner vi spiser?

+
Planteprotein aller animalske proteiner? Det essensielle er aminosyrene vi får i oss.

Bjørn Steen Skålhegg fra seksjonen for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo holdt nylig et foredrag i forbindelse med Nofimas digitale fagdag om persontilpasset mat. Det blir ofte sagt at animalske proteiner er av høy kvalitet, mens vegetabilske proteiner er av lavere kvalitet. Men stemmer egentlig dette, og spiller det noen rolle hva slags proteiner vi får i oss?

Alle proteiner blir brutt ned til peptider og aminosyrer i magesekken, før de blir tatt opp i tarmens celler. Derfra blir de fraktet videre til leveren hvor de blir ivaretatt som aminosyrer. Når proteinet er brutt ned, ser man altså ingenting igjen av selve proteinet, eller hvorvidt det kom fra en animalsk eller vegetabilsk matvare. Man ser imidlertid hvilke aminosyrer proteinet inneholdt.

Essensielle aminosyrer

Det finnes 20 ulike aminosyrer. Av disse er 8 essensielle, og de er helt nødvendige for at man skal kunne holde seg sunn og frisk. At en aminosyre er essensiell betyr at kroppen ikke kan produsere aminosyren selv, og man må altså få i seg disse aminosyrene gjennom kostholdet. På grunn av dette er det viktig å spise variert.

For kroppen spiller det imidlertid liten rolle hva slags mat disse aminosyrene kommer fra. Når man spiser proteiner, er det viktigste spørsmålet om proteinkilden dekker alle de essensielle aminosyrene. Dersom matvaren mangler én eller flere av de essensielle aminosyrene, regnes den som en dårlig proteinkilde.

Animalske protein

Det er imidlertid noen forskjeller mellom animalske og vegetabilske proteiner. I animalske proteinkilder, slik melk, egg, fisk og kjøtt, er de essensielle aminosyrene noe bedre fordelt enn i vegetabilske produkter. Dette er nok grunnen til at det ofte snakkes om at animalske proteinkilder er bedre enn vegetabilske.

Det er imidlertid ikke alle animalske produkter som inneholder så enormt mye proteiner, og man må da spise (eller drikke) ganske mye av de ulike matvarene for å få dekket behovet sitt. Ettersom disse produktene ofte også inneholder en del andre næringsstoffer, for eksempel en del fett, er de ikke nødvendigvis det sunneste matvalget.

Et unntak her er mager fisk. Denne matvaren er nemlig en av de beste proteinkildene vi har, ettersom den består av omtrent 90 energiprosent protein. I tillegg til at mager fisk har høy proteinkvalitet, er den lett fordøyelig. I dag bidrar fisk og fiskeprodukter med omtrent 12 % av det totale proteininntaket i den norske befolkningen. Inntaket av fisk kunne med fordel vært høyere.

Planteproteiner

Vegetabilske proteiner er imidlertid ikke noe dårligere enn animalske proteiner – snarere tvert imot. Proteiner fra planteriket er av minst like god kvalitet som animalske proteiner, og de som spiser et variert vegetabilsk kosthold vil få i seg alle de essensielle aminosyrene.

Det er imidlertid viktig å være klar over at noen plantekilder inneholder lite av enkelte essensielle aminosyrer. Det kan derfor være fornuftig å lese seg opp på hvilke essensielle aminosyrer som mangler i hvilke matvarer, og hvordan man kan kombinere ulike planteproteiner for å få dekket behovet for alle de essensielle aminosyrene.

En ny samlestudie fra juli 2020, publisert på British Medical Journal, viser også at høyt inntak av planteprotein gir lavere risiko for tidlig død. Disse proteinene er altså sunnere enn animalske proteiner, og gir bedre helse samt gir lavere risiko for kroniske sykdommer. Årsaken kan ligge i at planteproteiner ofte kommer i en innpakning av «gunstige stoffer» med færre kalorier og mer fiber. Dette tyder altså på at man i fremtiden bør benytte seg mer av plantebaserte proteiner. Plantebasert mat er også en stor fordel for bærekraftig matproduksjon.

Når alt kommer til alt, spiller det ingen stor rolle hvilke matvarer proteinene kommer fra, så lenge man får dekket behovet for de essensielle aminosyrene. En kombinasjon av animalske og vegetabilske proteiner er nok likevel best. Skålhegg tror at animalske proteiner fortsatt vil være en del av kostholdet i fremtiden, men antageligvis ikke på langt nær i så stor grad som i dag. Planteproteiner vil nok etter hvert bli vår største proteinkilde.

ANNONSE