Alkoholfritt øl til maten

Smaken i alkoholfritt øl og lettøl løfter maten og balanserer smaksopplevelsen på en langt bedre balansert måte enn hva du kan oppleve med brus eller Farris. Fraværet av alkohol i de alkoholfrie drikkene er ofte kompensert med mer restsødme, for å oppnå balanse og munnfylde.

Denne maltsødmen fungerer også supert som en brobygger mellom mange ulike smaker på tallerkenen. I tillegg til sødme, som er en av matens beste venner, vil bitterheten i ølet bidra til en bedre harmoni og balanse i hele smaksopplevelsen. Kullsyre bidrar med friskhet og sammen med bitterhet hjelper de med å re-sette og rense paletten mellom hver munnfull.

Når vi setter øl til mat søker vi å oppnå balanse og harmoni mellom maten og ølet, og viktigste grunnregel er å finne samme nivå av intensitet i mat som i drikke. Til lette, enkle retter passer friske og lette øl. Mer smaksrik og kraftig mat krever også mer smaksrikdom i ølet.

Hva har dere av alkoholfritt øl?

Utviklingen i det alkoholfrie segmentet har hatt en enorm utvikling de siste årene. Vi ser at flere og flere av forbrukerne etterspør og forventer en større bredde i utvalget når de skal velge alkoholfritt øl til maten. De bestiller ikke bare et alkoholfritt øl, de etterspør hvilke alkoholfrie øl du kan tilby.

Munkholm Original og Carlsberg Non-Alcoholic er begge lyse og friske alkoholfrie øl. De er brygget på forskjellig måte og Munkholm har mest restsødme av de to. Disse to ølene er alltid sikre kort til mat, men i særdeleshet lyst kjøtt, fisk, skalldyr og mat med preg av korn, som pasta, pizza og bagetter.

Kronenbourg 1664 Blanc Alkoholfri er også god til sjømat, for ikke å snakke om at de tropiske smakene vil være suverene sammen med frukt og sjokoladekaker – og desserter. Serverer du mat med stekeskorpe, det være seg stekt kjøtt eller grillede grønnsaker, vil de de røstede notene i Munkholm Bayer harmonere godt.

Salt og fett i mat demper opplevelsen av bitterhet i humlerike øl som IPA og pale ale. Brooklyn Special Effect har både fylde, bitterhet og florale noter som harmonerer godt med fete og salte retter. Burgere, fete sauer, smeltet ost og spicy mat passer perfekt. Bitterheten og sødmen vil også balansere spicy krydder. Rødt kjøtt har mer sødme og umami enn hvitt kjøtt og krever litt mer fylde/smaksrikdom i ølet, her spiller både Munkholm Bayer og Brooklyn Special Effect godt på lag.

Økonomi på menyen

Det er god økonomi i alkoholfritt øl. Ikke bare gir de god margin, men det er også langt lettere å selge inn påfyll av alkoholfritt øl og lettøl til en matgjest, enn brus/vann. Dagens gjester forventer at et serveringssted har et godt utvalg også i alkoholfritt øl og at det er enkelt å finne informasjonen. I menyen bør alkoholfrie øl og sidere ha en egen seksjon mellom alkoholholdig øl og brus/vann. Gjestene orienterer seg ovenfra og ned i menyen, så bestselgeren bør stå øverst, deretter listes resten av utvalget i synkende rekkefølge etter pris fra de høyest prisede og nedover.

Denne artikkelen ble første gang publisert i SMAKmagasinet i november 2020.

ANNONSE