God kjøkkenhygiene viktigere enn noen gang

Mattilsynets generelle hygieneråd er en viktig rettesnor for et hvert serveringskjøkken; nå kanskje mer enn noen gang.

Flere serveringssteder satser for fullt på hjemlevering av mat, for å holde hjulene i gang i en vanskelig tid. Er det spesielle ting du må passe på med tanke på smittefare? Vi spurte Mattilsynet om råd.

– Siden koronaviruset smitter mellom folk og ikke mat, gir vi generelle hygieneråd for hjemlevering av mat. Vi anbefaler at du vasker hendene grundig og ofte; før du lager mat, etter pauser og mellom forskjellige arbeidsoppgaver. Må du pusse nesen, må du igjen vaske hendene grundig før du går tilbake til matlagingen, sier Catherine Signe Svindland til SMAKmagasinet.

Svindland er seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann ved Mattilsynets hovedkontor.

– Det er også viktig å ha god hostehygiene, og at du ikke lager mat til andre hvis du har magesyke, halsinfeksjon, influensasymptomer, eller betente sår på hendene. Utover dette anbefaler vi alle serveringssteder å følge Helsedirektoratet råd om kontaktløs betaling.

«Grunnleggende hygiene for serveringssteder»

– Ellers gjelder rådene i veiledningsheftet vårt «Grunnleggende hygiene for serveringssteder»: Rom der det lages og oppbevares mat må vaskes ofte. Det er dessuten viktig at lokaler, benker og utstyr er i god stand, så de er enkle å holde rene. Husk også at alle redskaper som kommer i kontakt med mat skal rengjøres godt, avslutter Catherine Signe Svindland.

Mer koronarelatert informasjon fra Mattilsynet til næringsmiddelvirksomheter finner du her.

Les også: Regjeringen med viktig kompensasjonsordning for bedrifter

ANNONSE