Trender: På jakt etter det autentiske

+
Asiatisk mat er populært som aldri før. Antallet sushi-restauranter er større enn noen gang, og ramen-stedene frister stadig flere. Det gjør også koreansk, filippinsk og vietnamesisk mat.

Det er lenge siden den klassiske norske Kina-restauranten var de fleste nordmenns eneste mulighet til å oppleve eksotisk mat.

Istedenfor en særdeles innholdsrik meny med kinesiske retter tilpasset norske ganer, heller stadig flere til en mindre og mer spesialisert meny som byr på autentiske smaksopplevelser.

I denne serien av trendartikler bidrar Jonas W. Andersens med aktuelle kommentarer om trender og tendenser som preger det norske serveringsmarkedet:

Nisjerestaurantene øker i popularitet

Vi vil ha kinesisk og annen etnisk mat, men den skal smake autentisk, slik den oppleves i Kanton, Szechuan, Shanghai eller Mumbai. Derfor opplever nisjerestaurantene og spesialistene en økende popularitet.

Asiatisk mat er for øvrig populært som aldri før. Antallet sushi-restauranter er større enn noen gang, og ramen-stedene frister stadig flere. Det gjør også koreansk, filippinsk og vietnamesisk mat.

Gjestenes forventninger er større

Årsaken er i hovedsak en økende globalisering. Vi reiser mer, og tar med oss impulser hjem. Det gir rom for et større mangfold, og åpner opp for at viljen til å prøve nye ting er større enn før.

Derfor er det også enklere å satse på noe nytt og annerledes i serveringsmarkedet. Samtidig er også kundenes forventninger større enn tidligere. Vi er heldige som kan reise og oppleve verden i større grad enn mange andre. Denne appetitten på eksotiske opplevelser, har igjen inspirert dagligvarebransjen til å ta med forbrukerne på en reise i dette mangfoldet. Et lite paradoks i den sammenheng, er at en del av produktene i dagligvarehandelen er «fornorsket» for å passe inn.

Akkurat det tror jeg er en dårlig idé i serveringsbransjen. Satser man på å tilby sine gjester autentiske etniske smaksopplevelser, så bør man gå fullt og helt i den retningen.

Foodiene trumfer gourmetene

En annen faktor som bidrar til en økende interesse for ulike etniske kjøkken, er foodienes fremmarsj. De har på mange måter overtatt rollen til gourmetene, som var opptatt av det trygge, forfinede og franske. Nå er det in å teste nye ting og utfordre grensene. Gleden over å oppdage nye og spennende smaker er større enn det å holde seg til det trygge og vante. Foodiene inspirerer, og bidrar til å utfordre vår skepsis for det nye og ukjente.

En miks av mange kjøkken

Jeg har allerede nevnt noen av de asiatiske kjøkken som gjør seg sterkt gjeldende for tiden. Dynamikken og kreativiteten som kjennetegner disse, vil helt klart påvirke oss i lang tid. Men det skjer også mye spennende andre steder.

Det indiske kjøkken er utrolig mangfoldig, og impulser fra mange av regionene på dette kontinentet vil vi se mer til i årene som kommer – ikke minst når det gjelder bruk av ulike typer krydder.

Ellers er det verd å merke seg at Midtøsten som region kommer sterkt, og da særlig det libanesiske kjøkkenet. Vi ser også klare tendenser til at interessen for det autentiske sørstatskjøkkenet er økende. Meksikansk mat opplever også en renessanse for tiden, og enda lenger sør finner vi det peruvianske kjøkkenet som har mye spennende å by på – ikke minst når det gjelder tilberedningsteknikker.

Inspirerende kjøkkentradisjoner

Det er også verd å merke seg at mange andre lands kjøkkentradisjoner bygger på en annen tilnærming til råvarene. I Norge og Norden for øvrig, har vi tradisjon for å bygge opp en rett rundt en hovedingrediens – enten det er kjøtt eller fisk – som så får tillagt ulike former for tilbehør. I andre regioner bygger man opp smaksopplevelsen ved å mikse lag på lag med ulike ingredienser som sammen gir retten et særpreg og en karakter.

Norske råvarer et fantastisk utgangspunkt

Vi må heller ikke glemme at mange norske råvarer gir et fantastisk utgangspunkt for å lage spennende smaksopplevelser inspirert av ulike etniske kjøkken!

Norsk fisk kan eksempelvis utmerket godt kombineres med indisk krydder, og kjøtt av norsk svin og storfe er suverent til retter inspirert av sørstatskjøkkenet.

Det viktigste er åpenhet

Og akkurat dette er kanskje noe av det viktigste; åpenhet for nye smaker og tilberedningsmetoder gir det beste utgangspunktet for å lage spennende innslag på menyen – på alle typer spisesteder.

 

ANNONSE