Trender: Inspirasjon og opplevelser i Oslo

+
Illustrasjonsfoto.

Ta på deg gode sko og legg ut på oppdagelsesreise i vår egen hovedstad! På forbausende kort tid har Oslo gått fra å være en litt grå og kjedelig by til å bli et matmekka hvor trender oppstår og blomstrer i rikt monn.

Denne utviklingen er drevet frem av kreative kokker som henter inspirasjon helt andre steder enn de gjorde for 10–15 år siden. Ikke et vondt ord om det klassiske franske kjøkken som mange av oss har vokst opp med, men nå kommer ideer, råvarer og matfilosofi fra mange andre deler av verden.

I denne serien av trendartikler bidrar Jonas W. Andersens med aktuelle kommentarer om trender og tendenser som preger det norske serveringsmarkedet:

Økt behov for spesialisering

Vi lar oss begeistre av impulser fra land som Korea, Japan, Filippinene og Mexico for å nevne noen, og det gir i mange tilfeller en annen tilnærming til både tilberedning og presentasjon av både råvarer og retter. Dette er spennende for dem som jobber på kjøkkenet, og det gir mye å glede seg over for alle som oppsøker Oslos pulserende restaurantliv.

Aldri har vi hatt en større bredde i dette tilbudet! Det skaper selvfølgelig også en større konkurranse. Med et så stort tilbud blir også markedet mettet med den konsekvensen at noen steder går konkurs og forsvinner. Eller sagt på en annen måte; konkurransen om kundenes gunst øker, og det stiller nye krav til markedet. Behovet for å spesialisere seg øker.

I kjølvannet av finanskrisen

Forøvrig er det interessant å merke seg at mye av kreativiteten og spesialiseringen vi nå ser i restaurantverdenen, i stor grad er en konsekvens av utfordringene som ble skapt i kjølvannet av finanskrisen. Grunnlaget for Fine Dining ble nærmest revet bort over natten, og mange dyktige kokker måtte finne et annet livsgrunnlag. Det ble fundamentet for nye og spennende nisjekonsepter.

Se bare på alle de gode burgerbarene du finner i Oslo. Dagens burgerbølge ble skapt da kokkene begynte å leke seg med dette produktet.

Meksikansk og asiatisk – spesialiteter og fusion

Men burgerstedene er bare én av mange nisjer som trives godt i Oslo akkurat nå. Få med deg det som skjer innenfor det meksikanske kjøkken – i Oslo! Steder som Taco Republica, Tijuana og Freddy Fuego er verd å besøke for den som er nysgjerrige på det.

Parallelt med dette skjer det også veldig mye spennende innenfor asiatisk mat. Streif innom Happolati, Hanami og dumplingbaren The Golden Chimp for å oppleve alt fra rene asiatiske spesialiteter til fusion-retter som kombinerer det nordiske med det asiatiske.

Personlig er jeg også veldig begeistret for den japanske puben Izakaya på St. Olavs Plass. Her får du småretter og drikke – akkurat slik du får det på Izakaya-barer i Tokyo.

Grünerløkka inspirerer

En annen interessant ting med dette stedet er beliggenheten. I flere år har Grünerløkka vært et slags «nav» i utviklingen av nye og spennende serveringssteder. Den dynamiske utviklingen i denne delen av byen har spredt seg lenger ned mot sentrum, og Torggata og det omkringliggende området er et must på enhver kulinarisk byvandring. Utviklingen her inspirerer andre bydeler til å konkurrere om hipsterkundene og andre trendsettere – slik C'est la Bab nå gjør det på Solli plass.

Bilfri by påvirker serveringsnæringen

Byutvikling er etter min mening undervurdert som påvirkningsfaktor for serveringsnæringen. Den bilfrie byen gir renere luft og tøffere konkurranseforhold for handelsnæringen. Færre butikklokaler i sentrum betyr igjen bedre tilgang på lokaler som kan huse nye serveringskonsepter. Sterkere begrensninger på varetransport fører også til nye måter å skaffe råvarer på – bl.a. i form av dyrking av grønnsaker på tak eller i bakgårder. Men det er et tema som ikke skal tas opp her.

Ta isteden turen til Oslo, en av Europas mest spennende matbyer akkurat nå, og oppsøk noe av det kulinariske mangfoldet du finner i sentrum.

ANNONSE