Raketten bar og pølse i Tromsø: Historisk kiosk og bar

+
Siri Lier fikk dårlig samvittighet sist vinter da hun så at Raketten bar og pølse sto mørk og forlatt.

Raketten er et av de sterkeste «signal-byggene» i Tromsø. Den 107 år gamle kiosken i Storgata selger Mydland-pølser i kortreiste brød og har også skjenkebevilling.

– Det virker kanskje underlig for folk utenfra, men Raketten er på linje med Ishavskatedralen og Fokus, sier Siri Lier, som siden januar i år har betjent den sjarmerende kiosken.

Snakke «kjenning»

Før jul i fjor sto kiosken mørk og forlatt, og dette syntes tromsødamen ikke det minste om.

– Når Raketten er stengt kjenner man det fysisk i sin Tromsø-sjel, jeg fikk faktisk dårlig samvittighet, sier Lier.

Hun sa ja til å jobbe der, og siden januar i år har hun stått på post, smilt og snakka «kjenning» med folk i Storgata.

Kiosken ble satt opp i 1911 av den gang 18 år gamle Margit Løkke, og kiosken ble raskt et populært sted å kjøpe pølser i brød. Byggmester for den åttekantede bygningen med grunnflate 2,8 x 2 meter var J.R. Erlandsen.

Rakettnatt

Tak-konstruksjonen med kuppelformet tårnhjelm og spir, resulterte i navnet Raketten.
I 2009 utpekte Riksantikvaren den som et viktig kulturminne og fredet kiosken, som har overlevd både verdenskrig og bybrann.

Erlend Mogård Larsen er innehaver, mens Lier har ansvar for den daglige driften. Lier har bakgrunn som turistguide, og kundene til Raketten får derfor svar på alt de lurer på og tips til ting å gjøre. 

Tromsø er kjent for sine mange «vannhull», derfor var det selvsagt helt naturlig at også den nostalgiske lille kiosken skulle få selge øl. 

– Mange av kundene har minner fra Raketten, det blir mange koselige samtaler i løpet av en dag, sier Lier, legger opp en rykende varm Mydlandpølse, plasserer den elegant i brødet, og fyller på med alt av tilbehør på toppen.

– Vær så god!

24. og 25. august går festivalen Rakettnatt av stabelen, oppkalt etter den gamle kiosken. Det er stor sjanse for at det blir lang pølse- og ølkø.

ANNONSE