Liora Levi: Vil ha alle med sommeliertittel med i Norsk Vinkelnerforening

+
Liora Levi, president i Norsk Vinkelnerforening.

Toppkarakterer fra Norsk Sommelierutdannelse, Nordisk mester for vinkelnere i 2012, Norges beste vinkelner i 2013, presse- og kommunikasjonsansvarlig for Association de la Sommellerie Internationale. Møt Liora Levi, president i Norsk Vinkelnerforening!

I anledning Sommelierens dag søndag 29. september, løfter vi frem dette intervjuet fra 2018.

– Vet du hva ... Jeg oppdaget vin ganske sent i livet. Jeg begynte ikke å drikke vin før jeg var 24, innrømmer Liora Levi.

– Men da oppdagelsen først var gjort, var det ingen vei tilbake. SMAKmagasinet møter den ferske presidenten i Grands imponerende vinkjeller under Karl Johan, for en prat om vin og bransjeliv.

Avgjørende reise til Sør-Europa

– Jo, men en ting er vininteresse. Det er noe annet å gå så tydelig inn i en profesjon som det du har gjort, påpeker SMAKmagasinets sendemann.

– Det begynte med at jeg jobbet på restaurant, og ble med vinkelnerne på reise til Sør-Europa. Da vi besøkte vingårdene, vandret blant vinrankene, spiste på de små, intime restaurantene som bare finnes på slike steder... Det ga en så fin følelse; en følelse som jeg ville ha tilbake. Og så ville jeg forstå hva vin-nerdene faktisk snakket om! Derfor begynte jeg på sommelierutdannelsen, ler Liora.

Etter sommelierutdannelsen

– Da var det bare å lese seg opp, på et emne som er stort! Fortsetter Liora, som tok sommelierutdannelsen i 2010. Deretter gikk hun løs på bransjekonkurransene, som hun som regel vant. Samtidig sluttet hun på restauranten – for i stedet å bygge opp vinkjellere, både for bransjen og for privatpersoner.

– Og så begynte jeg å jobbe for den gamle skolen min – Norsk Sommelierutdannelse, der jeg med tiden begynte å undervise.

Startet for seg selv

I 2015 startet Liora Levi sin egen bedrift, og siden den gang har hun gitt foredrag og kurs for så vel bransje som private konsumenter.

Og i februar i år ble Liora valgt til president, i Norsk Vinkelnerforening. Da hadde hun allerede – som første nordmann noensinne – blitt utpekt som komiteleder i Association de la Sommellerie Internationale (ASI), den internasjonale sommelierforeningen. I ASI har man nemlig en komite som har hånd om markedsføring, pr, rapportering og presse og kommunikasjon. Og presse- og kommunikasjonsteamet ledes av Liora.

Apropos kvinner

– Å være sjef og kvinne er vel ikke så spesielt lenger. Men hvordan er det blant vinekspertene? Er det et mer konservativt univers, spør SMAKmagasinet.

– Vinuniverset har vært befolket av godt voksne menn i mange år. Men nå er det endringer på gang. Stadig flere yngre mennesker engasjerer seg, og her finner vi både kvinner og menn. Det finnes mange kvinnelige sjefer blant de nasjonale vinforeningene, og i Sverige har de nettopp valgt sin andre kvinnelige president. Så ting skjer, forteller Liora.

Alle skal med

Som president ønsker Liora engasjement fra flest mulig. Hun vil ha alle med sommeliertittel med i foreningen; ikke bare de som jobber i bransjen.

– Det handler om å skape et stort og levende miljø. Det er slik vi utvikler oss, slår Liora fast.

Aktiviteter mangler det ikke på. Det er NM hver februar, og på høsten er det bransjemessen «Sommelierens dag». I tillegg frister foreningen med eksklusive foredrag, filmkvelder og vinsmakinger.

Og så til grillen

Det er sommer, og det er grillsesong. Så vi avslutter med å spørre om vin til grillmaten.

– Personlig er jeg glad i lette og friske rødviner, selv om entrecoten nok krever en litt tyngre variant. Uansett bør den være avkjølt, konstaterer president Levi.

– Kjølig rødvin?

– Ja visst. Du kan jo ikke drikke romtemperert vin i sommervarmen. Bare husk å ta den ut av kjøleskapet et kvarter før middag!

ANNONSE