Spiser du med øynene?

Mat er følelser, men er følelsene viktigere enn smaken? I et forsøk i regi av BioFresh ble fargen på cherrytomater målt i popularitet.

Tomater kan by på flere farger enn rødt. Men vil vi ha dem? Som en del av forskningsprosjektet BioFresh – som handler om veksthusgrønnsaker og bærekraft – ble en bedriftskantine og en skolekantine fra ISS Facility AS plukket ut som arenaer for tomatfargeprøver.

Er de mørkerøde egentlig de beste?

Velsmakende cherrytomater i grønt, gult, oransje og lyserødt ble tilbudt i side om side med mørkerøde varianter; og de mørkerøde vant med klar margin. Overraskelsen var derfor stor da kantinegjestene ble invitert til smaksprøving, og oppdaget at de lyserøde cherrytomatene faktisk smakte bedre enn de mørkerøde.

Forskernes konklusjon ble at jo tidligere i modningsprosessen som tomatene kan frembringe sin mørke rødfarge, jo bedre for alle parter.

Skremmer sunnhet?

Til forskernes forundring holdt det totale tomatkonsumet seg konstant i de to kantinene, til tross for dobbelt så stort tilbud. Og det stemmer med andre tendenser funnet på området. I et annet BioFresh-forsøk, der blant annet kantinekonsum av fisk og salat i bedrift og skole ble undersøkt, ble de sunne alternativene valgt bort – særlig av ungdommene. 

 – Skolene har en konkurranse-ulempe på ernæringsområdet sammenlignet med bedriftskantinene, sier forsker Jorunn S. Hansen fra Nofima til Smakmagasinet.no. 

– Bedriftene kan gå inn å sponse sunn kantinemat. Det er vanskelig i skolekantinen. Noe som er med på å bidra til at det sunne alternativet taper i konkurransen med gatekjøkkenet over gaten. 

Men, også i bedriftskantinen var det skepsis mot å velge salat, hvis ikke kjøtt og andre proteiner kunne mikses inn i måltidet. 

ANNONSE