Staten vil ha bærekraftig mat og drikke

Direktoratet for forvaltning og ikt – Difi – har fått i oppdrag «å bygge kompetanse om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser for å bidra til at oppdragsgivere kan redusere miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger». Derfor inviteres bransjen til samarbeid om nye bærekraftskriterier for offentlige innkjøp av blant annet mat og drikke.

De nye bærekraftskriteriene skal gjøre det lettere for offentlige innkjøpere å stille krav om klima- og miljøhensyn ved anskaffelser. Dette dreier seg om alt fra økonomi og livssykluskostnader til etisk handel og dyrevelferd.

Ekspertgruppe

For å konkretisere arbeidet har Difi nedsatt en ekspertgruppe bestående av blant annet offentlige oppdragsgivere, leverandører og forskningsmiljøer, samt bransje- og interesseorganisasjoner. Gruppen skal blant annet diskutere sporbarhetskrav, bærekraft, effektiv transport og bedre avfallshåndtering, i tillegg til reduksjon av matsvinn.

Ekspertgruppen møttes første gang 7. mars, og hele kriteriesettet skal være klart i løpet av sommeren. Målet er å skape et enkelt, praktisk og letthåndterlig verktøy for bærekraftsbasert innkjøp.

ASKO er med

Markedssjef Pia W. Lødrup fra ASKO Norge representer leverandører på logistikk i utvalget til den nye ekspertgruppen.

– Vi ser i dag at miljøkriterier blir lite vektlagt. De få kravene som settes opp er enkle å oppnå, slik at det blir lik poengscore til tross for at det kan være store forskjeller hos de ulike tilbyderne. ASKO ønsker at det legges bedre til rette for riktig evaluering av tilbudene, i form av skalering av konkrete måloppnåelser hos den enkelte tilbyder. Eksempelvis bør det gis høyere poengscore til en tilbyder som kjører på bærekraftig drivstoff. Den samme skaleringen burde også gjelde bilparken som helhet.

ANNONSE