Hvem var opphavsmannen til Biff Stroganoff?

Du har kanskje Biff Stroganoff på menyen? Og om du ikke har det, er vel sjansene store for at du både har spist og tilberedt denne populære retten. Men hvem er egentlig opphavsmannen til dette menyalternativet som er så enkelt å lage og som smaker så mange?

Riktignok er det ulike måter å tilberede Biff Stroganoff på. Noen mener man skal bruke tomatpuré i gryten, mens andre mener det er en grov fornærmelse mot rettens fornemme opphav. For er du av den formening at Biff Stroganoff er en noe enkel og kjedelig gryterett, ja da tar du skammelig feil!

Opprinnelig var dette en meget fin rett som kun de færreste kunne unne seg. Retten kommer fra Russland, og har en forbindelse til den adelige Stroganoff-familien – en av de mektigste adelsfamiliene i Tsar-riket på 1600-tallet og frem til revolusjonen i 1917.

Noen mener at retten stammer fra en kokke-konkurranse som ble arrangert med støtte fra Stroganoff-familen en gang på 1800-tallet. Andre tilskriver greve og generalløytnant Pavel Aleksandrovich Stroganoff (1774 – 1817) æren for retten. Kanskje litt urettferdig, all den tid greven knapt satte sin fot på et kjøkken i sin levetid... Det var selvfølgelig hans personlige kokk som sørget for denne minneverdige kreasjonen.

Retten ble raskt populær, og spredte seg til mange land som igjen utviklet sine egne varianter. I Norge ble den å finne på restaurantmenyer fra begynnelsen av 1900-tallet.

Om du etter dette skulle ønske å sette Biff Stroganoff på menyen, kan du forsøke deg med følgende oppskrift:

Ingredienser:

1 kg mørt oksekjøtt, for eksempel mørbrad
3 løk
300 g champignon
3 ss smør
1 ss sennep
2 ss soyasaus
2,5 dl buljong
2 dl crème fraîche
1,5 dl vann
1 ts salt
2 ss hvetemel
1 ts timian
Pepper etter smak

Fremgangsmåte:

Skjær kjøtt i strimler og stek i smør på relativt høy temperatur. Ha på salt og pepper og la kjøttet hvile.

Hell vann i stekepannen og kok opp, og sett deretter stekesjyen til side.

Brun løken lett. Bland deretter løk og kjøtt i en gryte og tilsett buljong og stekesjy.

Så blander du i sennep, timian, sloyasaus og crème fraîche sammen med hvetemel. La det hele trekke i 10 minutter. Så smaker du til med salt og pepper.
Da er det klart for servering. Retten passer utmerket sammen med potetmos.

Alle ingrediensene til Biff Stroganoff finner du finner du selvsagt i ASKO netthandel.

ANNONSE