Hamn i Senja: Et sted for spektakulære naturopplevelser

– Nå venter vi på hvalene! Det er et flott skue når de kommer inn vågen her, sier salgssjef Heidi Munkvold ved reiselivsdestinasjonen Hamn i Senja.

Hamn i Senja er nominert til «Årets kunde 2017».

Vi møter Munkvold en klar og vakker vinterdag over en kopp kaffe i restaurant Spiseriet, rett ved kaikanten på dette flotte stedet på vestkysten av Senja. Sammen med oss sitter også F&B-manager Lise Sigefjell og kjøkkensjef Joanna Piechowicz.

Hamn har siden 1994 vært et populært reiselivsanlegg. I 2008 åpnet anlegget slik det fremstår i dag, og det har etter den tid hatt en betydelig vekst. Det er mange grunner til det. En av dem er fornøyde gjester som kommer igjen, og mange gode anmeldelser, bl.a. på Tripadvisor. I tillegg er det generelt en økende interesse for Nord-Norge som reiselivsprodukt.

– Nå ser det ut som om resten av verden endelig har oppdaget hva vi har å by på her nord. Det gir jo fantastiske muligheter, sier Munkvold.

En spennende historie

Allerede på 1600-tallet var Hamn et skattet sted, den gang som lun havn for dem som livnærte seg av fiske i området. I 1872 ble det funnet drivverdige nikkelforekomster i grunnen. Det ga opphavet til et travelt gruvesamfunn som på det meste sysselsatte 430 mann. I 1881 opprettet Adolf Lund et handelssted på plassen, og i den forbindelse oppførte han en rekke bygg og institusjoner som igjen ga grunnlag for å utvikle Hamn til et stort fiskevær. Han fikk bl.a. anlagt dampskipskai, ishus, butikk og trandamperi. Han sørget også for at stedet fikk telefon og telegraf. Telegrafbygningen står fortsatt, et lite steinkast unna gjestehuset og restauranten.

Mange muligheter

– Vi har en storslagen natur. På mange måter kan du si at du finner et Nord-Norge i miniatyr her ute på Senja. For mange av gjestene våre er selvfølgelig den spektakulære naturen det de vil oppleve, men mange ønsker jo også minneverdige opplevelser ute i denne naturen. Det kan være alt fra kajakkturer, toppturer, hvalsafari og fiske til kulinariske opplevelser basert på de mange gode råvarene vi har tilgjengelig på øya, sier Munkvold.

– Maten er sånn sett en viktig del av tilbudet vårt. Vi er opptatt av at den skal være kortreist, og vi forsøker å gjøre mye ut av det. Bl.a. arrangerer vi gjerne måltider ute på øyene som ligger i havgapet her, forteller Lise Sigefjell.

– Det blir jo unektelig en egen stemning når du kommer i land på en øy med en kritthvit Bahamas-strand omkranset av snødekte topper – for så å sette deg til bords med utsikt til havet mens måkene flyr over hodet på deg.

– Det kan selvfølgelig være noen logistikkutfordringer med dette, men det løser vi selvfølgelig, tillegger Joanna Piechowicz.

– For oss er det morsomt med slike stunt. Det er et fint avbrekk i den daglige rutinen på kjøkkenet. 

Fin vekst

– Vi har hatt en utrolig fin vekst de siste årene. Fra 2015 til 2016 hadde vi en vekst på 22 %, og den årlige veksten fra 2008 ligger på mellom 15- og 16 %. Det betyr i praksis at sommersesongene nærmest er fullbooket, forteller Munkvold.

– De senere årene har vi også hatt en fin økning i vinterturismen, ikke minst i form av gjester som kommer hit for å oppleve nordlyset. Det kommer folk fra hele verden, og vi ser bl.a. en betydelig økning i trafikken fra Asia. Dette tror jeg bare vil fortsette. Lofoten har jo hatt en nærmest eksplosiv økning i trafikken, og mange ønsker å besøke en litt mer uberørt del av Nord-Norge. Da er Senja selvfølgelig et godt valg, smiler Heidi.

– Vi opplever også en økende interesse fra det norske markedet i form av bl.a. event-turer og bryllup. Fordi det lå en kirke på det gamle nikkelverket, har vi fått vigselsrett. Det begynner nå å bli kjent.

– Ellers må jeg berømme reiselivssamarbeidet vi har i regionen. Her har det skjedd mye de siste årene! De fleste aktørene har forstått at vi blir mye sterkere om vi går sammen i markedsføringen av Nord-Norge.

Mange planer

– Opplevelser er et sentralt stikkord i dagens reiseliv. Vi har mye å by på i så måte, men vi er hele tiden opptatt av å utvide tilbudet. Nå er vi i gang med å bygge en «Aurora-sone» ute på svaberget! Her skal vi ha utekjøkken og badestamp og en le-vegg i glass. Da kan du sitte lunt og godt og nyte utsikten ut over havet – sammen med noe å spise eller kanskje litt godt i glasset. Det blir jo et fantastisk skue her, viser Heidi der vi står ved den gamle fyrlykta.

– Og rundt oss kranser fjelltoppene som bare venter på å bli besteget. Den toppen du ser der, peker Heidi, – ble besøkt av over 4000 i fjor. Det viser hvor interessant denne nisjen i turistmarkedet er. Det er også noe vi skal utvikle videre, forteller Heidi Munkvold.

Hamn i Senja

En ferie-, konferanse- og opplevelsesresort.

Stedet har 65 rom fordelt på leiligheter i rorbuer og i hovedhus med plass til 155 personer.

Stedet har en konferanseavdeling med plass til grupper på opptil 150 personer.

Nærmere informasjon finner du på hamnisenja.no.

ANNONSE