Hvilke kaffetrender vil vi se i 2023?

Dersom dagen ikke begynner ordentlig før du har fått i deg den første koppen med kaffe, er du langt ifra den eneste. Norge har nemlig lenge ligget på verdenstoppen over land som drikker mye kaffe. Og selv om te på verdensbasis er den mest konsumerte drikken etter vann, er det kaffe som tar andreplassen her i Norge.

På verdensbasis drikkes det omtrent 2 milliarder kopper kaffe daglig, og ifølge kaffeundersøkelsen 2022 står nordmenn for omtrent 17,4 millioner av disse koppene. 74 prosent av nordmenn over 18 år drikker kaffe hver dag, og det gjennomsnittlige kaffekonsumet blant norske kaffedrikkere er 5,5 kopper daglig. Det er derfor spennende å se hva ekspertene mener blir de største kaffetrendene i 2023.

Hurtigavkjølt kaffe

De siste årene har kalde kaffedrikker sett en oppgang, og spesielt kaldbrygget kaffe har blitt populært. I 2023 spås det imidlertid at hurtigavkjølt kaffe (engelsk: snapchilled coffee) kommer til å tre frem i rampelyset.

‘Snapchilling’ er en relativt ny teknologi som avkjøler kaffe i løpet av ett minutt, uten å bruke isbiter. Dette gjør at man får ekstrahert og preservert hele smaksspekteret fra kaffen. Bryggeprosessen skiller seg fra kaldbrygget kaffe ved at man brygger med varmt vann, noe som gjør at kaffen får en mer intens smak, samtidig som den beholder mer av de fruktige og florale smaksnotene som går tapt når man brygger med kaldt vann. Den skiller seg også fra kaffe brygget over isbiter ved at kaffen ikke blir utvannet.

Etter hurtigavkjølingen tappes kaffen på boks eller flaske, og selges som såkalt «Ready to Drink»-drikke. De siste årene har det vært en oppgang i RTD-drikke generelt, og skal vi tro ekspertene, er altså hurtigavkjølt RTD-kaffe det neste.

Kaffe med smak av saltet eggeplomme

En helt spesifikk kaffedrikk som spås å bli populær i løpet av året, er kaffe med smak av saltet eggeplomme. Saltede eggeplommer er et fast innslag i det asiatiske kjøkken, og brukes ofte i salater, pastaretter og på toast, samt i desserter og kaker. Nytt er imidlertid å kombinere det med kaffe.

Kaffedrikken har hentet inspirasjon fra den tradisjonelle vietnamesiske eggekaffen cà phê trứng, hvor man pisker eggeplommer og søtet kondensert melk til et skum – omtrent som tykk eggedosis – som man topper kaffen med. Den saltede eggeplommekaffen lages imidlertid (heldigvis) ikke ved å putte en saltet eggeplomme oppi kaffekoppen, men snarere ved å bruke sirup med smak av saltet eggeplomme. Dette høres riktignok hakket bedre ut, men vi har likevel ikke mest tro på denne trenden.

Smørkaffe

Smørkaffe – også kjent som ketokaffe, fettkaffe, skuddsikker kaffe og «bulletproof coffee» – er ikke et nytt fenomen. Fra tid til annen dukker denne trenden opp igjen, og skal vi tro ekspertene, vil vi altså få et nytt gjensyn med denne kaffen i 2023.

Å tilsette en spiseskje smør i kaffen skal visstnok ha flere positive helseeffekter. Ikke bare skal smøret gjøre koffeinet mer effektivt, men det loves også at kaffen gir mer langvarig energi, og at det har en positiv påvirkning på hjernen ved at den kognitive funksjonen blir styrket over lengre tid. Siden smøret gjør kaffen mer næringsrik, er den også perfekt for dem som hopper over frokosten. Dersom du ikke kastet deg på denne trenden de forrige gangene den var her, er kanskje tiden inne nå?

Fruktlatte

En annen kaffetrend som trekkes frem, er fruktlatte. Dette er nok en trend som primært vil dukke opp blant yngre kaffedrikkere, ettersom Gen Z liker opplevelsen rundt det å drikke kaffe, men ikke nødvendigvis liker selve kaffesmaken.

Før du rynker for mye på nesa, må vi presisere at det ikke er snakk om å putte fruktbiter oppi en kopp med traktekaffe; det er snakk om å tilsette fruktpuré i en islatte. Det blir altså omtrent som å tilsette espresso i en smoothie.

Fruktlatte er allerede blitt ganske populært i USA og i flere asiatiske land, så det blir spennende å se om trenden også kommer til å finne veien til Norge.

Kaffeturisme

Med pandemien mer eller mindre bak oss, er 2023 året for å reise og oppdage nye steder. Vi vil nok derfor se en oppgang innen kaffeturisme. Dette innebærer både å besøke kaffefarmer og å finne de beste kaffestedene, både nasjonalt og internasjonalt.

Forbrukere ønsker i større grad å vite mer om menneskene som er involvert i kaffeproduksjonen. Flere vil nok derfor legge reiseplanene sine til kaffedyrkende regioner, hvor de kan oppsøke kaffeplantasjer for å lære mer om hvordan kaffe dyrkes og høstes av kaffebøndene selv.

Den mest utbredte formen for kaffeturisme vil nok imidlertid være å besøke unike kaféer, kaffebarer og kaffebrennerier verden over. Spesielt millenniumsgenerasjonen ser på kaffe som mer enn bare drikke – det er en helhetlig opplevelse. Ikke bare skal kaffesteder kunne tilby et unikt utvalg av spesialkaffe, men de skal også ha en hyggelig atmosfære hvor man kan nyte kaffen, enten alene eller med venner. Her er Norge et spennende reisemål, og ved å tilby autentiske kaffeopplevelser, vil mange serveringssteder kunne tiltrekke seg både norske og internasjonale turister i 2023.

Kilder: foodandwine.com, linchpinseo.com, coffeeaffection.com, voltagerestaurantsupply.com, mintel.com, af&co.+Carbonate

ANNONSE